Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjamurhaajan jäljillä

Radio ja TV
 
Harri Römpötti
Yle
South Centralin asukkaista varsinkin Pam Brooks ryhtyi ohjaaja Nick Broomfieldin oppaaksi.
South Centralin asukkaista varsinkin Pam Brooks ryhtyi ohjaaja Nick Broomfieldin oppaaksi. Kuva: Yle

Heinäkuussa 2010 poliisi teki rynnäkön Lonnie Franklinin kotiin Los Angelesin South Centralissa ja pidätti hänet. Franklinia syytettiin kymmenen naisen murhasta ja yhdestä murhayrityksestä. Hänen epäillään tappaneen yli sata naista vuosina 1985–2010.

"Kukaan ei tiedä vieläkään, paljonko uhreja todella oli. Poliisilla ei ole kiirettä selvittää sitä", Nick Broomfield sanoi Amsterdamissa maineikkaalla Idfa-dokumenttifestivaalilla.

Broomfield (s. 1948) on tunnetuimpia brittiläisiä dokumentaristeja. Tales of the Grim Sleeper -dokumentissa (Britannia 2014) hän haastattelee Franklinin kavereita ja naapureita, sarjamurhaajan uhrien omaisia ja melkein kaikkia paitsi Franklinia.

"Franklinin asianajaja olisi halunnut, että haastattelen myös häntä, mutta viranomaiset eivät halunneet tapaukselle lisää julkisuutta. Yksikään poliisi ei antanut meille haastattelua."

Franklin näkyy vain oikeuskäsittelyssä kuvatuissa pätkissä. Elokuvasta saattoi tulla kiinnostavampi ilman häntä ja poliiseja. Broomfield pääsi sukeltamaan syvälle alueen synkkiin oloihin. South Centralissa riittää köyhiä, työttömiä, asunnottomia, huoria, rikollisia ja narkkareita. Asukkaat ovat enimmäkseen mustia. Heille Broomfield antaa puheenvuoron.

"Siellä oli hienoja ihmisiä. Opin ja yllätyin koko ajan. Sikäli tätä elokuvaa oli mahtava tehdä."

Aluksi Franklinin kaverit puolustavat kiivaasti kaikille avuliasta naapuriaan, mutta luottamuksen kasvaessa he alkavat kertoa Broomfieldille yhä oudompia asioita hänestä.

Sarjamurhaaja on vain vitsaus muiden joukossa. Slummin asukkaat piirtävät yhä karmeampaa kuvaa alueen oloista. South Centralissa ei luoteta poliisiin. Jopa lapsille opetetaan, että hätänumeroon ei soiteta, vaikka mikä olisi.

Sarjamurhaajasta tiedettiin jo 1980-luvulla, mutta Franklin saatiin kiinni vasta yli 20 vuoden päästä. Oikeuskäsittely on venynyt. Lehtitietojen mukaan varsinainen oikeudenkäynti on käynnistymässä vasta näinä päivinä.

Dokumentissa tutkimuksen leväperäisyys näyttää vain yhdeltä vaikkakin räikeältä esimerkiltä viranomaisten piittaamattomuudesta mustia kohtaan. Sarjamurhaajan rinnalle Broomfieldin dokumentin aiheeksi kasvaa alue, jossa yhteiskunta on epäonnistunut lähes täysin.

Kuvaukset kestivät puolitoista vuotta, paljon pitempään kuin Broomfield oli aikonut. Kuvaajana hänellä oli poikansa Barney Broomfield.

"En koskaan lähde tekemään dokumenttia käsikirjoituksen tai ennakkosuunnitelman kanssa. Ihmiset yllättävät aina. Minulle elokuvantekeminen on tutkimusta", Broomfield painottaa.

 

Docventures: Tales of the Grim Sleeper, TV2 klo 21.15.

Harri Römpötti
Amsterdam

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat