Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krisse on vähän kilahtanut tavis

Krisse Salmisen stand up -persoona on pysynyt pinnalla jo yli kymmenen vuotta – ja sopii luontevasti jopa poliittiseen tv-satiiriin

Radio ja TV
 
Leena Virtanen
Jukka Gröndahl HS
Krisse Salminen uskoo, että hänen lavapersoonansa on ollut pitkäikäinen, koska se voi edelleen yllättää.
Krisse Salminen uskoo, että hänen lavapersoonansa on ollut pitkäikäinen, koska se voi edelleen yllättää. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Krisse Salminen uskoo, että sinä iltana tähdet olivat oikeassa asennossa. Pikkujoulujen alla vuonna 2001 hän nousi ensimmäistä kertaa oikean yleisön eteen UMO jazzklubin stand up -illassa. Salminen oli käynyt kesällä stand up -kurssin, jonka lopuksi hän oli saanut idean.

Kun koomikot usein aloittivat valittamalla omasta rumuudestaan, Salminen lähtikin siitä, että hän on erityisen ihana.

UMO:n klubilla oli täyttä.

"Olin vahingossa kutsunut sinne kaikki", Salminen muistaa. Luultavasti myös kokeneemmat stand up -esiintyjät André Wickström ja Jaakko Saariluoma olivat houkutelleet väkeä.

Salminen jännitti hirveästi, mutta lavalla hän koki suuren helpotuksen tunteen. "Ne nauroivat silloinkin, kun olin vain hiljaa ja hiplasin hiuksiani."

Hiuksiaan hiplaava suloinen blondi alkoi saada keikkoja jo sen vuoden pikkujoulusesonkina ja siitä lähtien Krisse Salminen on voinut tituleerata itseään koomikoksi.

Mutta ei näyttelijäksi. Krisse Salminen tietää siitä ammatista riittävästi seurattuaan veljensä Epun uraa.

Salmisen lavapersoona on osoittautunut pitkäikäiseksi, vastoin hänen omiakin odotuksiaan. Tänä syksynä se on taas vauhdissa sekä YleLeaksissa että Siskonpedissä. Toki hahmo on muokkautunut vuosien kuluessa, kuten Salminenkin, koska hahmohan on oikeastaan hän itse.

"Alussa lavapersoonani oli ujompi, kun olin itsekin sitä. Sitten se alkoi muuttua teatraalisemmaksi ja prinsessamaiseksi. Esiinnyn nyt keikoilla sinisessä överi-Frozen-leningissä, josta tulee juuri oikea ylipukeutunut olo."

Salminen arvelee, että hänen lavapersoonansa kestää, koska se voi edelleen yllättää.

"Sehän ei ole tyhmä, ja siksi se toimii myös YleLeaksissä. Eikä se ole mikään Eirassa asuva hienostoblondi vaan tavallinen nainen, joka on vain vähän kilahtanut."

Siskonpeti sai alkunsa Niina Lahtisen kotona joskus aamuyön tunteina. Salminen kutsuttiin mukaan myöhemmin.

"Kun siihen haluttiin mukaan jotain nättejä ja hauskoja naisia."

Salminen ja Pirjo Heikkilä ovat ryhmän ainoat stand up -koomikot. Kaikki naiset ovat kirjoittaneet tekstejä ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Dahlmanin antamien teemojen mukaan. Tähän tapaan: uusissa jaksoissa yksi teema oli valta, mutta Salmisen hahmo kuuli väärin ja alkaa selittää Heikkiselle kaiken Maltasta.

Somessa kiertävässä Viinapäivä-sketsissä komentelee muuten Salmisen oma poika.

Musiikkivideoihin on satsattu aiempaakin enemmän, maestro Katja Lapin johdolla. Salminen on kirjoittanut biisin, jossa haikaillaan 1980-luvulle.

Salminen kertoo, että Siskonpedissä jokaisella on oma tyylinsä tuottaa tekstiä. Niina Lahtinen kirjoittaa joka paikassa, jopa syödessä. Salminen itse jättää aina kirjoittamisen viime tinkaan ja uskoo niin säästyvänsä pahimmalta stressiltä.

Kirjoittaminen on iso osa Salmisen koomikontyötä, ja sitä hän haluaa tehdä yhä enemmän. YleLeaksissä hän viimeistelee ryhmän tekstejä yhdessä pääkäsikirjoittaja Leo Viirteen kanssa.

Televisiomenestyksistä huolimatta Salmisen veri vetää lavalle. Lokakuun alussa Turussa pidettiin stand up -festivaali, jossa oli Salmisen ohella mukana hänen sukupolvensa muutkin huiput. Salminen vaikuttui kaikkien osaamisesta ja kehityksestä.

"Silloin nuorempina me vähän keksittiin juttuja väkisin, mutta nyt nelikymppisinä puhutaan oikeasti omasta elämästä, siitä miltä tuntuu tässä keski-iässä, kun elämä on aika tasaista ja yllätyksetöntä. Live-keikat on edelleen ihan parasta."

 

Siskonpeti TV2:ssa klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat