Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikos Los Angelesissa

Dokumentti vie film noirin kultakauteen

Radio ja TV
 
Yle
Samuel Fuller ohjaa vuonna 1959 elokuvaa The Crimson Kimono. Taustalla näkyy Los Angelesin kaupungintalo.
Samuel Fuller ohjaa vuonna 1959 elokuvaa The Crimson Kimono. Taustalla näkyy Los Angelesin kaupungintalo. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
L. A. – rikoselokuvan kaupunki
Los Angeles – Cité du Film Noir
Ranska 2015
Käsikirjoitus ja ohjaus Clara ja Julia Kuperberg
Teema klo 21.00

"Hyvä herra, älkää antako heidän tappaa minua", anelee hattupäinen pukumies mustavalkoisessa elokuvassa kasvot hikisenä, varjokuvallisessa sivuvalossa hämärällä sivukujalla.

Ja herra onkin armollinen.

Hän lupaa huojentavasti, että pelosta jäykkä mies ei tule kuulemaan luoteja – ja nappaa samalla hänen korvastaan kuulolaitteen juuri ennen konepistoolitulta.

Artikkeliin liittyvät

Mutta missä ja milloin?

Kaupunki on Los Angeles, kuten vanhoja Hollywood-elokuvia tuntevat voivat arvata visuaalisista vihjeistä. Vuonna 1955 valmistuneen The Big Combon suomalainen nimi Häikäilemättömät tiivistää samalla melko osuvasti film noiriksi nimetyn tyylilajin maailmankuvan – sen armottomuuden, lohduttomuuden ja säälimättömyyden.

Ranskalaisessa dokumentissa L. A. – rikoselokuvan kaupunki tähän tarunomaiseen aikaan johdatellaan myös parillakymmenellä muulla mustavalkoisella näytepalalla. Mutta nyt valistavaan historialliseen heittäytymiseen on toinenkin hyvä syy.

Dokumentin nojatuolioppaana on Los Angelesissa film noirin kultakaudella syntynyt ja varttunut maailmankuulu rikoskirjailija James Ellroy, jonka omakin elämä on ollut aika mustaa. Hänen sairaanhoitaja-äitinsä raiskattiin ja murhattiin 1958.

Los Angelesiin sijoittuvasta kirjasarjastaan tunnettu Ellroy puhuukin kotikaupungistaan ja noir-elokuvista poikkeuksellisella kokemuksen äänellä – sekä myös tyyliin, jota kannattaa kuunnella ilmauksia maistellen. Ellroyn sanomana "Personally, I dig this shit" kuulostaa monin verroin väkevämmältä kuin käännös "Minä pidän näistä tarinoista".

Parasta omaa Clara ja Julia Kuperbergin ohjaamassa dokumentissa onkin omaperäisesti ja omakohtaisesti jutusteleva Ellroy. Hän keskittyy ymmärrettävästi itselleen läheisimpään aikaan eli 1940-luvun ja 1950-luvun klassiseen noir-kauteen, jonka ensimmäisenä elokuvana pidetään John Hustonin ohjaamaa kovaksikeitettyyn rikosromaaniin perustuvaa Maltan haukkaa (1941).

Viidenkymmenen minuutin napakka ja juohevasti etenevä ohjelma jää silti lähinnä johdatukseksi, vaikka keskeinen osa film noirin taustavaikuttajista ja elokuvallisista tyylipiirteistä tulee kerratuiksi. Ellroyta täydentää kaksi tyylilajiin perehtynyttä saman polven tutkija-tietokirjailijaa, Eddie Muller ja Alain Silver.

Myöhemmän ja nykyisen Hollywood-tuotannon valossa kiinnostavia ovat heidän pohdintansa film noirin hahmotyypeistä: yksinäisistä yksityisetsivistä sekä varsinkin viehätysvoimallaan miehiä mennen tullen pyörittäneistä kohtalokkaista naisista, femme fataleista.

Kaikki ovat yhtä mieltä, että voimakastahtoisen ja miehen kanssa tasa-arvoisen hahmon esitteleminen oli 1940-luvun Yhdysvalloissa ihme. Ellroyta miellyttävät silti enemmän film noirin itsenäiset, omillaan toimeen tulevat "hyvät naiset", vaikka hän vitsaillen toivoo tapaavansa vielä joskus sellaisen kohtalokkaan, jonka takia saisi kuolemantuomion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat