Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Heleä helähdys Karjalan laulumailta"

Radio ja TV
 
Marina Takalon kuva kuuluu Kuusamon kotiseutuarkiston Taimi Pitkäsen kokoelmaan.
Marina Takalon kuva kuuluu Kuusamon kotiseutuarkiston Taimi Pitkäsen kokoelmaan.
Arvio: radiodokumentti
Vieraan elämä täällä
Suomi 2015
Käsikirjoitus ja ohjaus Tiina Harpf
Radio 1 klo 18.00

Suomeen vyöryi lyhyessä ajassa yli yksitoistatuhatta pakolaista. Sitten raja pantiin kiinni.

Ei, nyt ei puhuta nykyisyydestä, vaan vuodesta 1922. Tulijat olivat vienankarjalaisia ja rajan pani kiinni Neuvostoliitto. Yksi tulijoista oli luku- ja kirjoitustaidoton runonlaulaja Marina Takalo.

Epädraamallisen informatiivinen dokumentti nojaa pitkälti emeritusprofessori Juha Pentikäisen elämäntyöhön Takalon tarinoiden tutkijana ja tallentajana. Pentikäisen vuonna 1971 julkaistu tutkimus Marina Takalon uskonto on edelleen suomalaisen uskontoantropologian klassikkoteos.

Takalon perinnetieto pysyi pitkään piilossa, mutta vuonna 1970 tapahtunutta kuolemaansa kohti hän nousi tunnetuksi. Helsingin Sanomat kuvasi runonlaulajaa "viimeiseksi heleäksi helähdykseksi Karjalan laulumailta".

Takalo itse osallistuu keskusteluun Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran äänitearkiston tallenteiden kautta. Arkistomateriaalilla on, syystäkin, iso rooli dokumentissa.

Loppupuolella tarinaan tulee uusi juonne Marina Takalon tyttärestä Stepanie Kemovasta, joka jäi rajan taakse. Äiti ja tytär kertoivat molemmat tragediasta laulun avulla, mutta heidän versionsa tarinasta olivat hyvin erilaiset.

Dokumentti käsittelee myös sukupolvien suhdetta. Takalon jälkeläiset kahdessa polvessa kertovat muistoistaan. Eivät kuitenkaan laulaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat