Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radiossa puhutaan asiaa – päivisin

Radio ja TV
 

Ylen radiokanavilta tulee mahtavaa puheohjelmaa. Niin kuin vaikka Kultakuume ja Politiikkaradio.

Juuri opin, että Ylen ykköseltä tulee sellainenkin ohjelma kuin Julkinen sana, joka on erikoistunut mediaan, julkisuuteen ja tietoyhteiskuntaan. Viimeksi aiheena oli Ilta-Sanomien menestys. Kiinnostavaa.

Roman Schatzin Maamme-kirja on ajatuksia herättävä. Varmasti sellainen on myös Johanna Korhosen Valkoista valoa, joka viimeksi kertoi suomalaisen ruoan muuttumisesta.

Tällaista kaikkea hienoa tulee – arkisin keskellä päivää. Edellä mainitut ohjelmat on ensiesitetty kello 10:n ja 16:n välillä.

Kuka kuuntelee radiota arkisin päivällä, ainakaan aktiivisesti? Ilmeisen moni, koska radion kuuntelun prime time eli huippuaika on päivällä.

Silti paljon lienee myös kaltaisiani yhdeksästä viiteen -ihmisiä, jotka ovat arkipäivisin töissä, radio kiinni.

Minua Ylen radiokanavat palvelevat näin: aamulla vaihtelen kanavaa sen mukaan, miltä kanavalta kestän kuunnella suhteellisen joutavaa jutustelua. Kello 8.10 alkaa Ykkösaamu– mutta silloin pitää jo lähteä töihin. Ehdin kuunnella sitä 20 minuuttia.

Kello 18.30 työt ja harrastukset on hoidettu, ja kotona puuhastelun ohessa voisi kuunnella radiota. Siihen aikaan tosin ei tule mitään julkisia sanoja, kultakuumeita tai maamme-kirjoja. Ylen ykkönen tarjoaa Hartaita säveliä, Yle Puhe urheilua ja Radio Suomi päivästä riippuen Luontoillan, musiikkia tai kevyehköä asiaohjelmaa.

On ymmärrettävää, että illalla halutaan vaihtaa radiossa vapaalle. Eikö silti päivätyöläisellekin voisi tarjota aamulla ja alkuillasta edes jollain Ylen radiokanavalla yhteiskunnallista tai muuten mielenkiintoista asiaohjelmaa?

Tietenkin on niin, että ohjelmia uusitaan esimerkiksi viikonloppuna. Kaikki ohjelmat ovat myös kuultavissa Yle Areenasta.

Mutta pitäisikö radionkuuntelijan kirjoittaa lista, mitä kaivelee netistä sopivan hetken koittaessa? Vähän hankalalta tuntuu.

Jos käsitykseni Ylen radiokanavien tarjonnasta perustuisi vain siihen, mitä kuulen avattuani radion suunnittelematta, pitäisin Ylen radiotoimintaa yhdentekevänä. Sellaista tuntemusta Yle tuskin haluaa herättää.

Hanna Syrjälä hanna.syrjala@hs.fi
Kirjoittaja pitää puheesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat