Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokeri on uusi tupakka

Radio ja TV
 
Arvio: dokumentti
Sokeroitu totuus
Sugar Coated, Kanada 2015
Ohjaus Michèle Hozer
TV1 klo 21.30

Ensin amerikkalainen elintarviketeollisuus levittää epäterveelliset ruokailutottumukset joka puolelle maapalloa. Tutkijat yrittävät saada ääntään kuuluviin – mutta radikaalia käännettä voi odottaa vasta sitten, kun amerikkalaisten omat silmät alkavat aueta.

Sama tapahtui tupakkateollisuuden kanssa, ja nyt on vuorossa sokeri. Kanadalaisen Michèle Hozerin dokumentin perusteella sokerituotteiden valmistajat ovat vihdoin ajautumassa ahtaalle lääketieteen tutkimustulosten edessä.

Sokerin haitoista on tiedetty vuosikymmeniä. Silti Hozerinkin dokumentista kuluu yli puolet todisteluun sokerin ylensyönnin ja diabeteksen yhteyksistä ja vain siksi, että elintarviketeollisuus on pitänyt tiukasti kiinni omasta vastapropagandastaan.

Dokumentissa ovat äänessä muun muassa lääkärit, jotka kaikesta päätellen tekevät omaa menestysuraansa saarnaamalla sokerin vaaroista. Dokumentin viimeisen puolituntisen aikana kuulee kiinnostavinta informaatiota, kun vihdoin aletaan puuttua suoraan yhtiöiden strategioihin ja yhteiskunnan vaikutusmahdollisuuksiin. Sokerin aiheuttamat taudit kun alkavat olla kestämätön rasite myös terveydenhuollolle.

Olisiko mahdollista tukea terveellisen ruuan tuotantoa? Varmasti. Mutta sen sijaan Suomessakin hallitus on juuri päättänyt toimia vastoin terveydellisiä tavoitteita poistamalla makeisveron.

Dokumentissa esiintyy myös suomalainen soutava bisnesmies Sami Inkinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat