Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaus pilapiirtäjille

Dokumentti kartoittaa sananvapautta

Radio ja TV
 
Yle
Mihail Zlatkovsky asuu Moskovassa.
Mihail Zlatkovsky asuu Moskovassa. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Pilapiirtäjät demokratian etulinjassa
Caricaturistes – Fantassins de la démocratie, Ranska 2014
Teema klo 21.00

Stéphanie Valloatton dokumentti Pilapiirtäjät demokratian etulinjassa kartoittaa sananvapautta eri puolilla maailmaa kahdentoista poliittisen pilapiirtäjän kautta. Se sopii erinomaisesti avaamaan Teeman sananvapausviikon.

Dokumentin keskeisin henkilö on Plantu, Le Monde -sanomalehden pilapiirtäjä vuodesta 1972. Hän on verkostoitunut muiden piirtäjien kanssa laajasti muun muassa Cartooning for Peace -järjestössä.

Dokumentti sai ensi-iltansa Cannesin festivaalilla viime vuonna, yli puoli vuotta ennen pilalehti Charlie Hebdon toimitukseen tehtyä veristä terrori-iskua.

Ranskan ilmapiirin kiristyminen todetaan dokumentissakin, mutta Plantu sai uhkauksia äärioikealta eikä islamisteilta.

Kerran myös presidentti Sarkozy soitti Le Monden päätoimittajalle ja valitti itselleen irvailevasta piirroksesta.

Monessa muussa maailman kolkassa pilapiirtäjillä on huomattavasti pahempia ongelmia kuin äkäiset puhelut. Venezuelassa kiellettiin lailla presidentti Hugo Chávezin kasvojen piirtäminen. Rayma Suprani alkoi piirtää presidentin tilalle banaanin.

Zohoré Lassine Norsunluurannikolta tiivistää piirtäjien uhmakkaan asenteen. Vastuuta ei voi vältellä. Jos ympärillä kiertää kuolemanpartioita, sitten pitää piirtää niistä. Kuubassa syntynyt Ángel Boligán Corbo kuuli Meksikossa uransa alussa, että presidenttiä, armeijaa ja Guadalupen neitsyttä ei sovi piirtää – ja sanoo tienneensä heti, että niistä piti piirtää.

Dokumenttiin on valittu piirtäjiä, jotka pitävät tiukasti kiinni periaatteistaan. Usein poliittiset pilapiirrokset nähdään viihdyttävinä, mutta ainakin nämä piirtäjät näkevät työkseen myös ärsyttää ja testata sillä tavalla rajoja.

Monet valituista piirtäjistä työskentelevät valtalehdistölle, joten mukana ei ole yhtä radikaaleja kuvainraastajia kuin Charlie Hebdon sivuilla.

Jotkut hyödyntävät myös uusia välineitä. Tunisiassa Nadia Khiari alkoi piirtää Facebookiin kuvia presidentti Zine el-Abidine Ben Alista kissana.

Dokumentin tunnetuin pilapiirtäjä lienee Jeff Danziger, Vietnam-veteraani, joka on tehnyt yli nelikymmenvuotisen uran piirtäjänä.

Ilmeisesti Plantun yhteyksillä on ollut iso merkitys piirtäjien valinnassa. Hän on mukana dokumentin yhdessä hienoimmista hetkistä. Israelilainen Michel Kichka ja palestiinalainen Baha Boukhari tapaavat Jerusalemissa. Israelin rakentaman "turva-aidan" eri puolilta tulevat piirtäjät toteavat, että heillä on enemmän yhteistä toistensa kuin maanmiestensä kanssa.

Pilapiirtäjät demokratian etulinjassa kattaa kunnianhimoisesti maailmaa monelta puolelta. Siksi se on myös vähän hajanainen. Elokuva ajaa joka tapauksessa asiansa ja panee miettimään, kuinka monessa paikassa sananvapautta on kahlittu. Poliittiset pilapiirtäjät sopivat sen ilmanalan puntareiksi hyvin.

Yle
Ángel Boligán Corbo piirtää Meksikossa.
Ángel Boligán Corbo piirtää Meksikossa.
Yle
Tunisialainen Nadia Khiari käyttää kissahahmoa.
Tunisialainen Nadia Khiari käyttää kissahahmoa.
Yle
Rayma Suprani on venezuelalainen.
Rayma Suprani on venezuelalainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat