Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallankumous alkaa Afrikasta

Musiikkisarja uskoo Saharan eteläpuolella muhivaan musiikki- vallankumoukseen

Radio ja TV
 
Yle
Senegalainen hiphop-muusikko Sister Fa on kampanjoinut naisten sukuelinten silpomista vastaan.
Senegalainen hiphop-muusikko Sister Fa on kampanjoinut naisten sukuelinten silpomista vastaan. Kuva: Yle
Arvio: reportaasisarja
Fonko
Ruotsi 2014
Ohjaajat Lamin Daniel Jadama, Lars Lovén ja Göran Hugo Olsson
Kertoja Neneh Cherry
Fem klo 19.00

Missä päin maapalloa kansantaloudet ovat kasvaneet viime aikoina kiivaimmin?

Voi olla, että ensimmäisenä ei tule mieleen Afrikka, mutta näin Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on tulkinnut tilastoja.

Tausta

Neneh Cherry on sarjan kertoja

Kahdeksassa Afrikan maassa kuvatun Fonko-sarjan kertoja on ruotsalainen laulaja ja lauluntekijä Neneh Cherry, 51, jolla on myös omakohtaista kokemusta afrikkalaisen musiikin popularoinnista.

Cherry levytti 1994 senegalilaisen laulajan Youssou N'Dourin kanssa poikkeuksellisen kolmikielisen kappaleen 7 Seconds (1994), joka oli odottamaton listahitti monessa Euroopan maassa ja ykkönen jopa Suomessa.

Viime vuonna IMF listasi kymmenen nopeimmin kasvavan joukkoon seitsemän Saharan eteläpuolista Afrikan maata ja on ennustanut niille nousujohteista menestystä myös tälle vuodelle.

Vuosi sitten valmistuneessa ruotsalaisessa Fonkossa kasvua lähestytään toisesta kulmasta: muusikkojen ja musiikkiteollisuuden. Kahdeksassa Saharan eteläpuolisessa maassa kuvatun sarjan joka jakson alussa toistetaan mottoa, jonka mukaan "aikamme suurin musiikillinen vallankumous tapahtuu Afrikassa".

Mutta tarkentamatta jää, onko kyse kansainvälisestä levittäytymisestä vai paljon vaikeammin hahmotettavasta sisällöllisestä vallankumouksesta.

Kolmen jakson perusteella paino näyttää olevan jälkimmäisessä, kuten näiltä ruotsalaisilta tekijöiltä voi odottaa. Fonko-sarjan ohjaaja Göran Hugo Olsson on kunnostautunut juuri kapinallisuutta korostavilla yhteiskunnallisilla dokumenttielokuvilla, joista Yle on esittänyt äskettäin kaksi tuoreinta, The Black Power Mixtapen ja Väkivallan taakan.

Fonkon ensimmäisessä matkakohteessa Etelä-Afrikassa musiikilla onkin ollut tärkeä yhteiskunnallinen rooli. Apartheidin aikana se sekä yhdisti vähemmistön sortamaa enemmistöä että tarjosi tehokkaan välineen rotusortopolitiikan arvostelemiseen.

Nykyisessä demokraattisessa Etelä-Afrikassa yleistäminen on paljon vaikeampaa, mutta yhteiskunnalliset suhdanteet kuuluvat yhä musiikeissa. Fonkon parempia puolia onkin tyylien ja tekijöiden laajempi kontekstointi.

Avauksen kuva on kuitenkin sekava, sillä kymmenkuntaa eteläafrikkalaista muusikkoa haastatelleet tekijät eivät malta keskittyä syventävästi mihinkään. Tai ehkä onkin tähdellistä korostaa, että Etelä-Afrikan musiikillinen todellisuus on nyt paljon moninaisempi, eikä vastaa enää Euroopassa hellittyjä "maailmanmusiikillisia" mielikuvia. Kapkaupungin ja Johannesburgin tanssiklubeilla soitetaan samankaltaista kotoperäistä elektronimusiikkia kuin missä tahansa metropolissa.

Nigeriassa tehdyssä Fonkon toisessa jaksossa annetaan myös ansiokkaasti tilaa tuoreille tekijöille, joiden haastatteluja täydennetään monilla musiikkivideoilla. Avausjakson tavoin parhaimpia verbalisoijia ovat jälleen naiset.

Lagosissa kuvatussa jaksossa juututaan silti turhan pitkäksi toviksi historiaan, vaikka afrobeatin luonut toisinajattelija ja toisintekijä Fela Kuti olikin Nigerian ylivoimaisesti kansainvälisin muusikko. Ohjelmaan haastatellut Kutin pojat, Helsingissäkin esiintyneet Femi Kuti ja Seun Kuti, ovat kuitenkin vain isänsä perinteen toisintajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat