Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranissa ei ole sijaa vääränlaisille elokuville

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Tämä ei ole elokuva salakuljetettiin Cannesiin muistitikulla, joka oli piilotettu kakun sisään. Ohjaaja Jafar Panahi ei saa poistua Iranista.
Tämä ei ole elokuva salakuljetettiin Cannesiin muistitikulla, joka oli piilotettu kakun sisään. Ohjaaja Jafar Panahi ei saa poistua Iranista. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Tämä ei ole elokuva
Iran 2011
Ohjaaja Jafar Panahi & Mojtaba Mirtahmasb
Yle Teema klo 22.20

Vuonna 2010 iranilainen elokuvaohjaaja Jafar Panahi tuomittiin kuuden vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomioon sisältyi pykälä, joka kielsi Panahilta elokuvien tekemisen 20 vuodeksi. Seuraavana vuonna valmistui hänen yhdessä Mojtaba Mirtahmasbin kanssa ohjaamansa Tämä ei ole elokuva.

Vaikka kyseessä on dokumentti, edustaa se eräänlaista monitasoista metaelokuvaa. Siinä missä metaelokuvat yleensä tunnustavat silmää iskien, että tässä tehdään fiktiota, Panahin teos huokailee, ettei tässä todellakaan tehdä fiktiota – ei oikeastaan edes elokuvaa. Osan teoksesta Panahi on kuvannut kännykkäkameralla.

Panahin perheen asuntoon ja yhteen päivään sijoittuvassa dokumentissa ohjaaja puhuu suoraan kameralle, kertoo kieltojen vuoksi toteuttamatta jääneistä käsikirjoituksista ja puhuu puhelimessa oikeusjutustaan, jota käsitellään korkeammassa oikeusasteessa. Jos yksi asunto on ahdas tila elokuvalle, on Iran vähintään yhtä ahdas tila elokuvantekijälle.

Marraskuun 13. päivä Suomessa saa kuitenkin ensi-iltansa Panahin kolmas työkiellon jälkeinen, valtiolta salaa tehty elokuva. Taxi Teheran voitti helmikuussa Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen karhun.

Ohjaaja ei sitä päässyt matkustuskiellon takia noutamaan.

Faktaa ja fiktiota sekoittavassa elokuvassa Panahi ajaa itse taksia. Hänen kyydissään käy muun muassa ihmisoikeusasianajaja Nasrin Sotoudeh sekä 11-vuotias sukulaistyttö, joka on saanut koulutehtäväksi tehdä elokuvan. Lapsi kertaa tekemisen absurdeja sääntöjä – kuten älä näytä inhorealismia – Panahin istuessa hiljaa vieressä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat