Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Docventures kertoo, miten kiekkokaukalon punakoneesta tuli politiikkaa

Radio ja TV
 
Yle
Kuvassa Punakoneen ykköskentällinen: Sergei Makarov (vas.), Aleksei Kasatonov, Igor Larionov, Vjatšeslav Fetisov ja Vladimir Krutov.
Kuvassa Punakoneen ykköskentällinen: Sergei Makarov (vas.), Aleksei Kasatonov, Igor Larionov, Vjatšeslav Fetisov ja Vladimir Krutov. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Red Army ★★★★
Ohjaus Gabe Polsky
TV2 klo 21.15

JääkiekkodokumenttiRed Army palaa Ylen ohjelmistoon vielä kerran osana Docventures-sarjaa. Hyvä niin.

Elokuva jääkiekkoilija Vjatšeslav Fetisovista on hyvä urheiludokumentti. Fetisovin kautta dokumentissa aukeaa kuva myös Neuvostoliittoon, maan urheiluelämään ja valmennusmetodeihin. Numero 3 selässään pelannut puolustaja on yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista ja elokuva kertoo hänen aktiivivuosiensa tarinan. Fetisov pelasi pitkään Neuvostoliiton maajoukkueessa, oli joukkueen kapteeni, voitti olympiakultaa, maailmanmestaruuksia ja myös Stanley Cupin.

Fetisov kertoo elokuvassa tarinaansa selvästi mielellään. Aivan samanlaiselta Fetisov vaikutti, kun tapasin hänet Cannesissa 2014. Red Armyn maailmanensi-ilta oli juuri ohi. Fetisov kehuskeli saavutuksillaan ja mainosti muun sitä, miten kuuluisa hän on Venäjällä yhä.

Nykyisen jääkiekon hän haukkui. "Jääkiekko on nyt bisnes, ei enää peli", Fetisov manaili.

Samaa haikailua menneiden aikojen perään on myös Red Army -dokumentissa. Elokuvan on ohjannut yhdysvaltalainen Gabe Polsky.

Amerikkalaisuus on näkökulmassa: Fetisovia haastatellaan englanniksi ja hänen uransa nähdään pitkälti suurvaltapolitiikkaa ja kylmää sotaa vasten. Sen ymmärtää, sillä Fetisovin kaltaiset huiput pelasivat puna-armeijan joukkueessa ja olivat osa Neuvostoliiton julkikuvaa. Fetisov myös selvästi kaipaa Neuvostoliiton aikoja, nuoruutensa maailmaa.

Elokuvan poliittinen painotus jättää muita asioita varjoonsa. Esimerkiksi dopingin rooli huippujääkiekkoilussa jää tälläkin kertaa käsittelemättä.

Monet dokumentin esittelemät Fetisovin uran käänteet ovat urheilua seuraaville tuttuja. Red Army esittelee Fetisovin urheilijapolun, harjoittelua ja valmentajat. Esiin nousee etenkin Vladimir Tihonov, hänen KGB-taustansa ja kammottavuutensa. Mukana ovat myös Fetisovin henkilökohtaiset vastoinkäymiset, veljen kuolema autokolarissa Vjatšeslavin kyydissä ja ystävyyden katkeaminen pakkipari Aleksei Kasatonovin kanssa.

Dokumentiksi Red Army on hyvin viihdyttävä. Usein dokumentit ovat etenkin leikkaajien taidonnäyte. Niin nytkin. Leikkaajina ovat olleet Eli Despres ja Kurt Engfehr, joista jälkimmäinen on leikannut useita Michael Mooren dokumenteista. Paikoin Red Army ilakoikin kuvalla, äänillä ja musiikilla kuin Moore kuuluissa karnevalistisissa satiireissaan.

Kepeydestä huolimatta dokumentin ytimessä on Fetisov, jääkiekko ja joukkueurheilun ihannointi. Fetisov pelasi kaikkien aikojen parhaassa jääkiekkokentällisessä, kuten valmentaja Scotty Bowman dokumentissa toteaa. Fetisovin ja Kasatonovin mukana olivat Vladimir Krutov, Igor Larionov ja Sergei Makarov.

Dokumentin oikea puute on kuitenkin se, miten Polsky työryhmineen jättää selvittämättä Fetisovin pelaajavuosien jälkeiset tapahtumat.

2000-luvun alussa Fetisov nousi vallan ytimeen uudella Venäjällä. Putin nosti hänet urheiluministeriksi. Hän oli myös mukana perustamassa KHL:ää. Hänestä tuli poliitikko. Näitä vuosia dokumentti ei pengo oikeastaan ollenkaan.

Suomalaisittain on kurjaa huomata miten vähän leijonapaitaa elokuvassa vilahtaa. Emmekö olekaan osa jääkiekon kansainvälistä historiaa? Takavuosien selostajaäänen Juha Jokisen, puolustaja Timo Blomqvistin ja Koho-mailojen vilahtaminen muutamissa kuvissa on laiha lohtu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat