Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirat kiisivät pieniin sydämiin

Ryhmä Hau on maailmanlaajuinen hitti, joka koukuttaa lapset kerrasta

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Ryhmä Haun jäsenet ovat Samppa (vas.), Toma, Rolle, Vainu, Rekku ja Kaja.
Ryhmä Haun jäsenet ovat Samppa (vas.), Toma, Rolle, Vainu, Rekku ja Kaja. Kuva: Yle

On lasten muoti-ilmiöitä, jotka lähtevät vanhempien keskuudesta. Ja sitten on niitä toisia. Yksi erityisesti alle kouluikäisten keskuudessa suosioon noussut ilmiö on Ryhmä Hau. Se on kanadalainen animaatiosarja, joka on pyörinyt TV2:lla lokakuusta 2014.

Helsinkiläisperheessä Ryhmä Hausta tiesi ensimmäisenä nelivuotias Väinö Nelimarkka.

"Hän puhui Ryhmä Hausta tosi paljon aikaisemmin kuin kumpikaan meistä edes tiesi, mistä on kyse", kertoo Väinön äiti Heidi Lindén.

"Muistan ensimmäisen kerran, kun hän tuli sanomaan, että katsotaan Ryhmä Hauta. Mä kysyin, että 'Mikä Ryhmä Hau?' Ei sellaista ole olemassakaan", isä Tapio Nelimarkka toteaa.

Väinö puuttuu keskusteluun. "Onpa!" hän huudahtaa.

Väinö on kerännyt haastattelua varten kokoon Ryhmä Hau -lelunsa. Sarjan ensimmäisellä kaudella seikkailee kuusi koiraa: Rekku, Vainu, Samppa, Rolle, Toma ja Kaja. Yhdessä kymmenvuotiaan Rikun kanssa he suorittavat erilaisia pelastustehtäviä. Väinöllä on muovifiguuri jokaisesta koirasta.

Kun häneltä kysyy, mikä koirista on hänen suosikkinsa, Väinö vastaa: "Nää on kaikki!"

Väinön isä yrittää muistuttaa, että eikö hän kuitenkin pidä eniten Sampasta, mutta Väinö sanoo figuureja osoittaen: "Ja näistä muista. Tästä, tästä, tästä. . ."

Aikuisen silmään sarja voisi olla tasapuolisempikin. Vain yksi kuudesta koirahahmosta on tyttö – mutta se on osin kiinni katsojasta. Väinön mukaan tyttöjä on kaksi: vaaleanpunaista lentokonetta ohjastava Kaja sekä kierrätysautoa ajava Rekku.

Lapset näkevät sarjassa selvästi muutenkin jotain, mikä ei aikuisten silmille välity. Haastattelua hiukan ujosteleva Väinö rentoutuu, kun hän saa katsoa Ryhmä Hau -jaksoa. Lapsi tuijottaa ruutua suu hymyssä.

Jaksot ovat lyhyitä – parinkymmenen minuutin jaksoon mahtuu aina kaksi tarinaa –mutta vanhemmat keksivät muitakin syitä sarjan suosiolle.

"Siinä on koko ajan semmoinen iloinen vauhti päällä. Hän pysyy keskittyneenä. Ja Väinö tuntuu tykkäävän, kun siinä on niitä pelastustehtäviä. Häntä viehättävät poliisit, palomiehet, sairaanhoitajat, ambulanssikuskit", Nelimarkka arvioi.

"Ja jos nyt nelivuotiaalla on omanlainen huumorintaju, niin se iskee siihen. Kyllä Väinö hykertelee tuolla sohvalla, kun hän katsoo sarjaa", Lindén jatkaa.

Jännitystä piisaa, mutta väkivaltaa sarjassa ei ole. Lindén kuvaileekin sarjaa turvalliseksi myös vanhemman kannalta.

"Väinö katsoo sitä melko itsenäisesti välillä. Totta kai kuulen, mitä siinä tapahtuu, mutta en nyt välttämättä istu vieressä. Se on mun mielestä aika lempeä sarja. Siinä ei ole mitään, mitä pitäisi hirveästi kontrolloida."

Sarja on yhdysvaltalaisen Nickelodeonin osatuottama ja iso hitti myös muualla maailmassa. Kisassa Disneyn lastenkanavia vastaan Ryhmä Hau on Nickelodeonin valtteja.

Vuodesta 2013 alkaen tehty sarja on suunnattu nimenomaan alle kouluikäisille. Vaikka Ryhmä Hau ei näy aikuisten maailmassa samanlaisena ilmiönä kuin Game of Thrones tai Simpsonit, ei sen kohderyhmää kannata vähätellä myöskään tv-teollisuuden näkökulmasta. Lapset muodostavat uskollisen kohderyhmän, jolle voi myös myydä oheistuotteita.

Keittiön kaapissa Väinön teemasynttäreitä odottaa Ryhmä Hau -kertakäyttöastioita. Hänellä on myös hienot Ryhmä Hau -kengät, jotka tosin Väinön harmiksi ovat vielä hiukan isot.

Mutta eivät leikit ole leluista kiinni. Heidi Lindénin mukaan sarja siirtyy leikkeihin muutenkin. "Oltiin kesällä reissussa, jossa oli myös Väinöä vuotta vanhempi serkku. Heillä oli jo omat roolit. Serkku oli Kaja ja Väinö Toma, ja heillä oli pelastustehtäviä uima-altaassa."

 

Ryhmä Hau TV2:ssa klo 7.54

Riku johtaa Ryhmä Hauta. Kyydissä Toma.
Riku johtaa Ryhmä Hauta. Kyydissä Toma.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat