Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somaliassa toimittaja tekee työtä henkensä uhalla

Radio ja TV
 
Yle
Peik Johansson vetää Vikesin hanketta Somaliassa.
Peik Johansson vetää Vikesin hanketta Somaliassa. Kuva: Yle
Arvio: reportaasi
Taistelu sananvapaudesta
Kampen för yttrandefrihet
Suomi 2015
Ohjaus Wali Hashi
Fem klo 20.00

Millaista olisi elää yhteiskunnassa, jossa toimittajat joutuvat kantamaan kynän ja kameran ohella asetta, koska ovat ammattinsa takia koko ajan vaarassa? Somaliassa tilanne on sellainen.

Kansallisen tv-yhtiön SNTV:n johtaja Abdirahman Yusuf al-Adala ei voi rentoutua käymällä kävelyllä Mogadishussa. Naispuoliset toimittajat joutuvat jopa asumaan työpaikalla, koska ulkona liikkuminen on liian vaarallista.

Suomalainen Vikes eli Viestintä ja kehitys -säätiö auttaa Somalian sananvapaustilannetta hankkeella, jossa on muun muassa rakennettu maan ensimmäinen nykyaikainen tv-studio. Wali Hashi on tehnyt hankkeesta ohjelman Taistelu sananvapaudesta, joka esitetään osana Ylen sananvapausviikkoa.

Vuonna 1991 Somalian hallitus kaatui ja samalla sammui kansallinen tv-kanava.

25 vuoden aikana maata on riivannut sisällissodan ohella nälänhätä, klaanien valtataistelut, merirosvot ja nyt islamistiterroristit.

Vikesin hanketta vetävä Peik Johansson kertoo, että toimittajien ohella koulutetaan virkamiehiä, poliitikkoja, poliiseja ja sotilaita. Tilanteesta kertoo paljon, että heille kaikille on syytä kertoa, miksi tiedotusvälineet ja sananvapaus ovat tärkeitä.

Toimittajat taas kertovat karmaisevia juttuja hyökkäyksistä, joissa heidän työtovereitaan on tapettu.

Tarinat säväyttäisivät ilman imelää musiikkiakin.

Kahden vuoden aikana Somaliassa on murhattu 25 toimittajaa.

Kaikesta huolimatta ohjelman haastatteluissa somalialaiset toimittajat uhkuvat työintoa ja vakuuttavat toiveikkuuttaan tulevaisuuden suhteen.

Ehkä se onkin Suomen hallitus, jolle pitäisi kertoa tiedotusvälineiden ja sananvapauden merkityksestä vaikkapa Somaliassa? Kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaukset koskevat myös Vikesiä.

Vikesin puheenjohtaja Juha Rekola kertoo, että Somalia-hankkeen kolmivuotinen rahoitus on turvattu. Moni muu hanke sekä jatko Somaliassa on uhattuna.

"Somaliassa jatkossa kehitettäisiin muun muassa lastenohjelmia, jotka olisivat tärkeitä, kun maassa ei ole ollut sellaisia vuosikymmeniin", Rekola sanoo.

Tiedotusvälineet ovat olennainen osa demokraattista kansalaisyhteiskuntaa ja sellaisen rakentaminen vähentäisi pakolaisvirtojakin tehokkaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat