Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Borat näyttää amerikkalaisten hyvyyden

Radio ja TV
 
Sacha Baren Cohen vetäisee Boratina kansallislaulun rodeossa.
Sacha Baren Cohen vetäisee Boratina kansallislaulun rodeossa.
Elokuva
Borat
USA 2006
Ohjaus Larry Charles
Pääosissa Sacha Baron Cohen, Ken Davitian
MTV3 klo 23.45

Menestyskomedia Borat (2006) esitellään ohjelmatiedoissa: "Elokuva ravistelee amerikkalaisen kulttuurin ennakkoluuloja ja kiihkoisänmaallisuutta."

En sanoisi ihan noinkaan. Elokuvassa brittikoomikko Sacha Baren Cohen kiertää Yhdysvaltoja esiintyen kazakstanilaisena Boratina. Borat on sovinisti ja antisemitisti, räävitön ja vailla tavanomaisia käytöstapoja, mikä tietenkin synnyttää humoristisia tilanteita.

Mutta ennakkoluulojen sijasta elokuva käsittelee ennemminkin amerikkalaisen kulttuurin avoimuutta ja sydämellisyyttä. Kuten toimittaja Christopher Hitchens kirjoitti vuonna 2006 Slatessa, elokuva osoittaa, kuinka "amerikkalaiset ovat melkein pedanttisia vieraanvaraisuudessaan ja kohteliaisuudessaan".

Suomalainen katsoja voi vain ihmetellä, kuinka hymy pysyy Boratin kohtaamien ihmisten huulilla ja kuinka hyvin miestä kohdellaan tiukoissakin tilanteissa. Amerikkalaiset näyttäisivät olevan valmiita siihen, että ihmiset tulevat eri kulttuureista ja käyttäytyvät eri tavoin.

Boratia katsellessa voi miettiä, miten vastaavat tilanteet menisivät Suomessa. Elokuvan ehkä hauskimmassa kohtauksessa Borat pääsee esittämään Yhdysvaltojen kansallislaulun rodeotapahtuman aluksi.

Päästettäisiinkö tuntematon kazakstanilainen laulaja esiintymään Suomessa? Entä hermostuisivatko suomalaiset asiakaspalvelijat nopeammin kuin amerikkalaiset?

Borat on tuleva komediaklassikko, mutta ei siksi että se vääntäisi vitsiä amerikkalaisten ennakkoluuloisuudesta – vaan siksi että se vääntää vitsiä amerikkalaisten ystävällisyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat