Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmä sota muuttui listaksi

Illan elokuvat näyttävät, miten hankalaa ja outoa aikaa mustan listan vuodet olivat Hollywoodille

Radio ja TV
 
Yle
Woody Allen on Mustan listan Howard Prince ja Andrea Marcovicci Florence Barrett.
Woody Allen on Mustan listan Howard Prince ja Andrea Marcovicci Florence Barrett. Kuva: Yle
Arvio: elokuvat
Musta lista ★★★
The Front
Yhdysvallat 1976
Ohjaus Martin Ritt
Pääosissa Woody Allen, Zero Mostel, Michael Murphy, Andrea Marsovicci
Teema klo 21.00

Kylmä sota käynnistyi täydellä teholla myös amerikkalaisella maaperällä pian toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Yhdysvalloissa alettiin johdonmukaisesti vainota ihmisiä, joilla epäiltiin olevan yhteyksiä vasemmistolaisiin aatteisiin ja ryhmiin tai peräti maan kommunistiseen puolueeseen.

Vainot ulottuivat myös Hollywoodiin, jossa kerättiin epäilyttäviä nimiä niin kutsutulle mustalle listalle. Lista hankaloitti suuresti viihdealan ammattilaisten työskentelyä 1950-luvulla, ja monet tekijät pakenivat Eurooppaan voidakseen jatkaa uraansa. Tunnetuin lähtijä oli Charles Chaplin.

Monet päätyivät listalle heppoisin perustein, mutta Hollywoodissa todellakin syntyi vasemmistolaisia klikkejä. Illan kahdesta elokuvasta käy ilmi, mitä tuolloin tapahtui Hollywoodin kulissien takana.

Martin Rittin ohjaama Musta lista on kiinnostava kuriositeetti jo senkin takia, että sen pääosaa näyttelee Woody Allen. Allenin pitkällä uralla on vain muutamia elokuvia, joissa hän on näytellyt muiden ohjauksessa.

Elokuvan valmistuessa 1976 musta lista oli vielä kipeä trauma Hollywoodin lähimenneisyydessä ja sen tekijöistä suurin osa oli itse ollut listalla, kuten ohjaaja Ritt, käsikirjoittaja Walter Bernstein sekä itsensä kaltaista koomikkoa näyttelevä Zero Mostel. Varsinkin tämän takia elokuvan komediallinen tyylilaji on yllättävä ja rohkea, eivätkä kaikki sitä tuolloin ymmärtäneetkään.

Allen näyttelee baariapulaista, joka on ystävystynyt tv-käsikirjoittaja Alfred Millerin ( Michael Murphy ) kanssa. Miller on päätynyt mustalle listalle ja hän houkuttelee kaverinsa mukaan juoneen. Allenista tulee käsikirjoittaja Howard Prince, joka kiikuttaa tuottajalle Millerin nerokkaita tekstejä omissa nimissään. Homma lähtee hienosti käyntiin, mutta kuten arvata saattaa, matkaan tulee mutkia ja loppua kohden kaikki osapuolet joutuvat yhä vakavampiin ristiriitoihin.

Rittin elokuva havainnollistaa hienosti sitä eettistä sotkua, johon silloiset tekijät ajautuivat ja joka perimmältään oli kaikkea muuta kuin hauskaa.

Illan toinen elokuva Maan suola on puolestaan harvinainen esimerkki suoraan mustan listan aikakaudelta. Sen ohjaaja Herbert J. Biberman kuului niin sanottuun Hollywoodin kymmenikköön (The Hollywood Ten), jonka jäsenet päätyivät vankilaankin. Biberman aloitti Maan suolan tekemisen sieltä vapauduttuaan.

Bibermanin elokuva tehtiin muun muassa ammattiyhdistysliikkeen rahoituksella, ja se osoittaa, että konservatiiveilla oli syytäkin pelätä. Maan suola on oikein kunnon kommunistinen taisteluelokuva ja kaiken lisäksi feministinen.

Biberman sai vaikutteita italialaisesta neorealismista, ja hän käytti näyttelijöinä enimmäkseen amatöörejä, jotka esittivät tavallaan itseään. Riipaiseva elokuva kertoo kaivosmiesten lakosta Uudessa Meksikossa, mutta kertojana on yhden kaivostyöläisen vaimo, ja varsinainen tarina kuvaa juuri vaimojen aktivoitumista.

Bibermanin uralle kävi sittemmin huonosti, mutta käsikirjoittaja Michael Wilson vakiinnutti paikkansa Hollywoodissa muun muassa Arabian Lawrence -elokuvan toisena käsikirjoittajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat