Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulujen lunnaat olivat aivan liian kovat

Radio ja TV
 
Yle
Länsivaikutteinen R&R-sukupolvi joutui erityisesti punakhmerien hampaisiin.
Länsivaikutteinen R&R-sukupolvi joutui erityisesti punakhmerien hampaisiin. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Don't Think I've Forgotten
Don't Think I've Forgotten: Cambodia's Lost Rock and Roll
Yhdysvallat 2014
Käsikirjoitus ja ohjaus John Pirozzi
Teema klo 21.00

Kaakkoisaasialaisessa Kambodžassa muisteltiin viime huhtikuussa neljänkymmenen vuoden takaista valtaannousua, jonka erittäin moni unohtaisi jo mielellään.

Mutta melkein kahden miljoonan kansalaisen hengen vaatinut punakhmerien verinen terrorikausi hiertää edelleen mieliä. Pääministeri ja diktaattori Pol Potin lähimmät elossa olevat agraariutopistiset luottomiehet tuomittiin vasta viime vuonna elinkautisiin vankeusrangaistuksiin, jotka eivät liene reilusti yli 80-vuotiailla enää kovin pitkiä.

Ohjaaja John Pirozzi herättää kansanmurhaa edeltäneen modernin ajan henkiin aiheella, johon ainakin ensimmäisten rocksukupolvien on helppo samastua kaikkialla: nuorisomusiikilla, joka katosi tai pikemminkin pyyhkäistiin kokonaan pois.

Sivistyneistöä ja lähes kaikkia ulkomaisia vaikutteita vihanneiden punakhmerien toteuttamissa vainoissa kuoli merkittävä osa Ranskan siirtomaaherruudesta vapautuneen Kambodžan nuorista poplaulajista ja rockmuusikoista.

Kambodžasta ja sen musiikista myös edellisen dokumenttinsa tehnyt Pirozzi on onnistunut kaivamaan silti joitakin osallisia ja aikalaisia, jotka selvisivät järjestelmällisistä vainoista – jotenkuten.

Runsaalla arkistomateriaalilla rikastetun tarinan traagisuutta korostaa valtaannousua edeltäneen aikakauden musiikillinen innostuneisuus, uuden löytämisen vilpitön ilo.

Prosessi oli periaatteessa samanlainen kuin Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa: oma musiikillinen ääni löytyi vähitellen jäljittelemällä angloamerikkalaisia popyhtyeitä, rockyhtyeitä, kitarasankareita ja lauluntekijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat