Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmikymppisten naisten piina

Haamukirjoittajan tekijä Anneli Kanto kirjoitti uuteen sarjaan nykymaailman paineita

Radio ja TV
 
Leena Virtanen
Yle
Jemina Sillanpää näyttelee Rosan siskoa Heiniä, joka palaa kotiin potemaan burnoutia.
Jemina Sillanpää näyttelee Rosan siskoa Heiniä, joka palaa kotiin potemaan burnoutia. Kuva: Yle

"Ei se ole suuri synti tuottaa ihmisille kevennystä. Naurattaminen on yhtä kunniallista kuin itkettäminen."

Kirjailija Anneli Kannolla kesti tovin, että hän hyväksyi tämän. Uransa alkuaikoina, 1990-luvun lamavuosina, hän ei vielä osannut antaa arvoa huumorille. Sitä ennen Kanto työskenteli pitkään toimittajana.

Kanto on kirjoittanut tänään alkavan kuusiosaisen draamakomedian Haamukirjoittaja, joka kertoo kolmikymppisistä sisaruksista. Toinen ( Jemina Sillanpää ) on menestynyt näyttelijä pääkaupungissa, toinen ( Joanna Haartti ) on jäänyt kotikylään auttamaan vanhempiaan, jotka yrittävät pitää leipomoaan hengissä. Samalla vanhempi sisko on luopunut omista luovista haaveistaan ja joutunut tyytymään paikalliseen kirjoittajapiiriin.

Sarjan on ohjannut Lenka Hellstedt.

Kanto on tuottelias kirjoittaja, ja hän hallitsee lajin kuin lajin: näytelmät, lastenkirjat, proosan. Viimeksi häneltä on ilmestynyt historiallinen romaani Pyöveli.

"Ainoa, mihin en koske, on runous", hän sanoo.

Televisiollekin hän on kirjoittanut, viimeksi TV2:n Uusi päivä -sarjaa, mutta Haamukirjoittaja on Kannon ensimmäinen oma draama. Kun Kanto kirjoittaa proosaa, hän ei yleensä eksy huumorin puolelle, mutta draama kääntyy herkästi komediaksi.

Silti Haamukirjoittajassakin on vakavia teemoja: sisaruskateus, kuuluisuuden paineet ja pienyrittäjän köyhyys pikkupaikkakunnalla. Kannon mukaan sarjan henkilöitä yhdistää yleisinhimillinen tarve saada osakseen arvostusta ja kiintymystä.

Sarjan yksi alkusysäys oli amerikkalainen reality-sarja, jota Kanto juuttui joskus katsomaan. Siinä haastateltiin Hollywood-tähtien sisaruksia.

"Ne ihmiset olivat todella traagisia, kun sisaruskateus tuli niin vahvasti heistä läpi."

Erityisen paljon Kantoa huolestuttaa nykyisten kolmikymppisten naisten tilanne.

"He ovat kamalan lujilla, kun pitää pärjätä joka alalla. Koskaan ei uskalla sanoa ei työtarjouksille, kun pelkää, ettei seuraavaa tarjousta tule. Ja pitää olla ne pääskysensiiven kokoiset tekoripset, että näyttää hyvältä. Loppuunpalamisen uhka on heillä erityisen paha."

Haamukirjoittajassa ei kerrota, mikä sisarusten kotipaikka on, mutta tamperelainen Kanto on sijoittanut mielessään sen Pohjois-Hämeen mentaaliseen maisemaan, jolle on ominaista puhumisen vaikeus ja asioiden ilmaiseminen negatiivisuuden kautta. Tämä näkyy varsinkin perheen isässä ( Juhani Niemelä ), joka ei osaa sanoa esikoistyttärelleen yhtään kaunista sanaa.

"Niinhän se usein menee, että kevyistä aiheista ei saa komediaa. Aleksis Kivi on sanonut, että on kahta lajia huumoria: toinen on luontoraikas ja toisessa on lähteenä kärsitty haaksirikko elämän merellä. Tunnistan itsestäni tuon jälkimmäisen."

Kanto kertoo, että kirjoittaminen ei tuota hänelle suurta luomisen tuskaa, ja se lienee selitys tuotteliaisuudelle.

"En glorifioi kirjoittamisen prosessia. Uskon, että kun kirjoittaa helposti, syntyy parasta jälkeä."

Tv-käsikirjoittaminen on hänen mielestään ehdottomasti vaikein laji.

"Käsikirjoitus on kuin rakennuspiirustus, jonka toiset tekevät valmiiksi, ja kuitenkin siinä pitäisi antaa tarpeeksi tavaraa muille. Kun kirjoittaa romaanin, se on sitten siinä. Draamassa valmis käsikirjoitus ei ole lopputulos."

 

Haamukirjoittaja TV1:ssä
klo 21.05.

Anneli Kanto on monipuolinen kirjoittaja.
Anneli Kanto on monipuolinen kirjoittaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat