Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sami Yaffan musiikkiohjelmassa paikallinen opas on aarre

Sound Tracker -musiikkisarjan toiselle kaudelle on taas löytynyt "mielenkiintoista krääsää ympäri maailmaa"

Radio ja TV
 
Ilkka Mattila
Yle
Sami Yaffan musiikkiohjelma vie ensin Jamaikalle.
Sami Yaffan musiikkiohjelma vie ensin Jamaikalle. Kuva: Yle

Ylen palkittu musiikkisarja Sound Tracker on päässyt toiselle tuotantokaudelleen. Jos sarjan juontajalta Sami Yaffalta kysytään, niin se ei jää viimeiseksi.

"Jo ennen ekaa kautta mietittiin, että teoriassa tällaista sarjaa voisi vetää kymmenen vuotta", Yaffa sanoo. "Niin paljon on mielenkiintoista krääsää ympäri maailmaa."

Sound Trackerin konsepti on avauskaudelta tuttu. Ohjelma esittelee ruohonjuuritasolla eri maiden musiikkikulttuuria, kaivaa historiaa ja näyttää, miten vaikutteet liikkuvat rajojen yli ja mantereelta toiselle.

Myös uudesta kaudesta on julkaistu taustoittava kirja. Tommi Liimatan toimittamassa Sound Tracker kapinamusiikin juurilla -haastattelukirjassa Yaffa ja sarjan ohjaaja Otso Tiainen kertovat kuvausmatkan vaiheista.

Ensimmäisellä kaudella kuvausryhmä kävi Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Espanjassa ja Serbiassa, nyt liikutaan Afrikassa ja Aasiassa.

Matka alkaa kuitenkin avausjaksossa Jamaikalta.

Suurena reggaen ystävänä Yaffa olisi suunnannut sinne jo ensimmäisellä kaudella.

Kuvaukset järjestyivät kuitenkin vasta myöhemmin, kun Yaffan avovaimo voitti nettiarpajaisista pariskunnalle lomamatkan Jamaikalle.

"Siellä hotellin omistaja tunnisti mut ja tuli juttelemaan. Se on vanha punkkari, muuttanut Jamaikalle jo kauan sitten. Kerroin, että teen nykyään musiikkidokumenttisarjaa, ja kävi ilmi, että hän omistaa myös elokuvatuotantoyhtiön ja musiikkistudion."

Sen jälkeen Jamaika-jakson kuvausjärjestelyt sujuivat kuin rasvattu.

Tapaus kertoo paljon Sound Trackerin tekemisestä. Hanoi Rocksissa, New York Dollsissa ja Joan Jettin ja Michael Monroen yhtyeissä mainetta kerännyt 52-vuotias Yaffa eli Sami Takamäki on kokenut maailmankiertäjä ja arvostettu muusikko, joka lähestyy kameran kanssa kansainvälisiä kollegoitaan mutkattomasti mutta kunnioittaen.

Mutta ilman fikseriä eli paikallista opasta ovet eivät aukene.

Yaffalle on kertynyt kokemusta monenlaisista olosuhteista. Jamaikalla kaikki sujui minuutilleen aikataulun mukaisesti, kun taas Serbiassa fikserinä oli paikallinen muusikko, mustalaisyhtye Kalin laulaja Dragan Ristic, joka ei käyttänyt aikataulua.

"Ajateltiin, että tässä tehdään ohjelmaa mustalaismusiikista, niin tehdään heidän tyylillään. Se mutisi jotain puhelimeen, antoi ohjeet kuskille ja lopulta meille tuli nenän eteen ihan mieletöntä materiaalia", Yaffa nauraa.

Yaffalla on itselläänkin kokemusta fikserin työstä, sillä hän toimi tähtikokki Anthony Bourdainin ruokamatkailusarjassa Helsinki-jakson paikallisena oppaana. Siinä jaksossa Bourdain sai mitä kaipasi, mutta aina näin ei käynyt.

"He kertoivat menneensä tekemään ruokaohjelmaa Italiasta, minkä pitäisi olla maailman helpoin juttu, mutta perillä paljastui, että asiallisesti viestitelleellä fikserillä olikin kauhea ego, ja se oli halunnut muuttaa suunnitelmia ja vienyt niitä kalliisiin pöytäliinapaikkoihin ja kavereidensa ravintoloihin. Jaksosta tuli sarjan huonoin."

Jos Sound Tracker saa vielä toisen kauden jälkeen jatkoa, luvassa on ehkä Suomen musiikkia käsittelevä jakso. Vaikka Sami Yaffalla on koti New Yorkissa ja Mallorcalla eikä hän ole asunut Suomessa vakituisesti vuoden 1980 jälkeen, niin hän pitää tiiviisti yhteyttä kotimaahan.

Mahdollisen Suomi-jakson tekemistä Yaffa pitää vaikeimpana haasteena.

"Jos laitan New Yorkissa Poko Rekordsin tai Loven kokoelman soimaan, niin kaverit on ihmeissään, koska ne ei ole koskaan kuulleet sellaista. Siinä on ihan oma leima. Esimerkiksi Pelle Miljoona ja Tuomari Nurmio on mielettömiä sanoittajia, mutta jos niitä kääntää englanniksi, niin sieltä ei saa samaa fiilistä."

 

Sound Tracker Teemalla klo 21.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat