Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei loppua näkyvissä

Radio ja TV
 

Eräässä Simpsonien jaksossa Homer hurahtaa täydellisesti Lostia muistuttavaan sarjaan. Hän yrittää selvittää, mitä sarjassa tapahtuu – siinä tietenkään onnistumatta.

Parodia on oiva osoitus siitä, mitä amerikkalaisissa suosikkisarjoissa tapahtuu. Tarinoita venytetään kaudesta toiseen, jolloin alkuperäinen idea väljähtyy vanhan toistamiseksi ja käsittämättömien juonenkäänteiden kehittelemiseksi.

Autiosaarelle haaksirikkoutuvista ihmisistä kertova Lost on paras esimerkki ilmiöstä. Mutta kantaako esimerkiksi Breaking Bad viittä kautta, kun kyse on sarjasta, jossa päähenkilö sairastuu syöpään ja ryhtyy huumekauppiaaksi? Tai The Walking Dead, jonka päähenkilöt ovat selviytyneet jo kuusi kautta zombien seassa?

Tv-sarjojen venyttämisessä kaikki saavat haluamansa: tekijät työtä, tuottajat rahaa ja katsojat lisää lempikatsottavaa: win-win-tilanne. Vai onko?

Ikävä kyllä monet sarjat kärsivät venyttämisestä. Käsikirjoittaja ja tv-ohjelmien suurkuluttaja Kaarina Hazardilla on tähän syykin selvillä. ”Jos tarina lähtee akuutista tilanteesta, jossa on kyse henkilön tai henkilöiden selviytymisestä, sarjan venyttäminen latistaa alkutilanteen. Akuutista tilanteesta tulee olosuhde, ja samalla sarjan luonne muuttuu.”

Hazard ottaa esimerkiksi Salaiset kansiot, jossa Fox Mulder ja Dana Scully tutkivat selittämättömiä, ulkoavaruuteen liittyviä tapauksia. Sarjan alussa asetelma oli uusi ja kiehtova, mutta vähitellen jännite katosi. ”Jäljellä jäi vain outo maailma.”

Mutta eikö maailmasta tosiaan löydy yhtään akuuttiin alkutilanteeseen perustuvaa sarjaa, jota olisi tehty onnistuneesti useamman kauden ajan?

Hazard keksii sääntöön poikkeuksen. ”Ehkä esimerkiksi Breaking Bad kestäisi pitkittämistä paremmin, jos päähenkilö kuolisi ja hänen tilalleen tulisi uusi päähenkilö. Problematiikka olisi sama mutta juoni erilainen.”

Vähintäänkin mielenkiintoinen ajatus!

Jotkin sarjat kestävät tarinan venyttämistä paremmin kuin toiset. Esimerkiksi Simpsonit, jota on esitetty tv:ssä 27 kauden ajan. Tai 1960-luvun mainosmaailmaan sijoittuva Mad Men sekä nykyihmisen sisäisiä ristiriitoja kuvaava Terapiassa.

Hazard muistuttaa, että niiden alkutilanne perustuukin valmiiksi suhteellisen pysyviin olosuhteisiin. Sellaisia sarjoja voi venyttää eri lailla. ”Otetaan nyt vaikka Downton Abbey, jossa historiallista aikakautta voi kuvata loputtomiin, ilman että sarja kärsii.”

Kun tarina sitten lopulta päättyy, tulos on usein pettymys. Onneksi tv-sarjoissa on myös hyviä lopetuksia. Hazard kehuu estoitta tv-historian suurimmaksi antikliimaksiksikin kutsuttua Sopranosin lopetusta, joka jättää Tony Sopranosin kohtalon epäselväksi.

Sopranosissa on hieno loppu. Se jää askarruttamaan ihmisiä ja samalla sarja päättyy hienoon ylävireeseen.”

Yle
Downton Abbeyn ensimmäinen kausi valmistui 2011.
Downton Abbeyn ensimmäinen kausi valmistui 2011.
Yle
Viidennen, viimeisen kauden lähetykset alkoivat tänä vuonna.
Viidennen, viimeisen kauden lähetykset alkoivat tänä vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat