Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoisen kuoleman muisto elää

Radio ja TV
 
Simo Häyhä kuvattuna 1940.
Simo Häyhä kuvattuna 1940.

Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä Ohjaus Vesa Saarinen 2012 TV1 klo 20.00

Talvisodan sotasankarin Simo Häyhän (1905–2002) henkilökuva piirtyy arvostavin vedoin dokumentissa Tarkka-ampuja Simo Häyhä. Rautjärveläinen maanviljelijä Häyhä ampui yli 500 puna-armeijan sotilasta ennen kuin haavoittui päähän maaliskuussa 1940. Luku lienee yhä alansa maailmanennätys.

Tarkka-ampujat ovat valiosotilaita, joita ympäröi vähän makaaberi sädekehä. Sen vahvisti ruotsalainen power metal -bändi Sabaton tekemällä Häyhästä kertovan kappaleen White Death (2010).

Tappamisen harkintakykyiset ammattilaiset kiehtovat suomalaisiakin yli sukupolvien. Siitä todistavat Veijo Meren novelli Tappaja (1969), Petteri Sarjasen Häyhä-elämäkerta Valkoinen kuolema (1998) ja Juhani Karilan Tarkka-ampujat (2013).

Yhdysvalloissa on ilmestynyt viime vuosina paljon tarkka-ampujien muistelmia, etenkin Afganistanin ja Irakin veteraaneilta.

Tunnetuimpia on Chris Kylen kirja American Sniper (2011). Yli 160 vihollista surmannut Kyle oli Yhdysvaltain menestyksekkäin tarkka-ampuja. Hän kuoli 2013 toisen amerikkalaissotilaan luotiin. Kyle ja hänen surmaajansa kärsivät kumpikin post-traumaattisesta stressihäiriöstä. Sekin on makaaberia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat