Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurin ja lusmuilun asemasotaa

Radio ja TV
 

Motivaatio kateissa Efes be-yachasei enosh, Israel 2014 Ohjaus Talya Lavie Päärooleissa Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein Teema klo 22.00

Motivaatio kateissa on komedia ja kertoo sotilaista, mutta on kaukana suomalaisista sotilasfarsseista. Se sijoittuu Israeliin, syrjäiseen varuskuntaan vuoden 2004 tienoilla, kertoo naisista – eikä terävässä huumorissa ole farssista tietoakaan. Israel on jatkuvassa konfliktissa naapureidensa kanssa, ja siksi militarismi korostuu sen politiikassa. Asevelvollisuus kestää kauan ja koskee sekä miehiä että naisia. Ohjaaja Talya Lavie käsikirjoitti esikoisensa omien kokemustensa pohjalta. Motivaatio kateissa ei kuitenkaan ole poliittinen sikäli, että Palestiinaa tai muita Lähi-idän ongelmista ei mainita.

Sen sijaan Lavie tutkailee yksilön asemaa valtakoneistossa. Kaikkien armeijoiden ihanne on kouluttaa sotilaista kurinalainen koneisto, jonka toimintaa yksilöllisyys ei häiritse. Varsinkin länsimaissa yksilöllisyys taas nähdään ihmisten perusominaisuutena.

Mitä siis tapahtuu, kun militaristisen koneiston rattaiksi yritetään sovittaa Dafin ( Nelly Tagar ) ja Zoharin ( Dana Ivgy ) kaltaisia lusmuja, joilla laiskuus ja tottelemattomuus ovat luonteen keskeisiä rakennuspuita?

Henkilökuntaosaston paperienpyörittelyssä heitä yrittää komentaa jäykkäniskainen upseeri Rama ( Shani Klein ).

Yksi Lavien saavutuksista on, että henkilöhahmoista välittää, vaikka kukaan heistä ei oikeastaan ole järin sympaattinen. Mutta hahmot tuntuvat eläviltä, ja inhimillisyyden hiekka kurikoneiston rattaissa tuottaa hurtteja hetkiä.

Huipussaan anarkismia lähentelevä musta komedia voitti kuusi Ophiria, jotka vastaavat Israelissa Oscareita ja Jusseja. Lavie sai niistä ohjaajan ja käsikirjoittajan palkinnot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat