Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katoton vaan ei koditon

Radio ja TV
 
Yle
Mark Reay lähtee yleisestä vessasta kohti uutta työpäivää.
Mark Reay lähtee yleisestä vessasta kohti uutta työpäivää. Kuva: Yle

Kahdeksan miljoonan asukkaan New Yorkissa on tuorempien tietojen mukaan 60 000 asunnotonta ja koditonta eli enemmän kuin koskaan sitten 1930-luvun lamavuosien.

Mutta onko valokuvamalli ja muotivalokuvaaja Mark Reay myös yksi heistä?

Siltä saattaa vaikuttaa dokumentissa Koditon New Yorkissa (Homme less, Itävalta 2014), sillä Reay on nukkunut viisi vuotta pressun alla kivitalon katolla New Yorkin Manhattanin East Villagessa.

Omasta mielestään hän ei ole kuitenkaan koditon.

”Minulla ei ole vain kattoa pään päällä”, muotoilee viisikymppinen Reay vanhan ystävänsä Thomas Wirthensohnin ensimmäisessä elokuvassa, jonka alkuperäinen nimi Homme less on suomalaista monimielisempi.

Kysymys kuuluu, onko ihminen vähemmän ihminen ilman varsinaista omaa kotia?

Runsaan kahden vuoden aikana kuvattu Koditon New Yorkissa ei ole silti selittävä dokumentti New Yorkin kurjistuvasta asuntotilanteesta tai ylipäätään asunnottomuudesta.

Se on ennen kaikkea vain tarina yhdestä yksilöstä, joka sattuu olemaan asunnoton – ja joka ei vastaa tyypillisiä mielikuvia asunnottomasta. Yliopistotutkinnon suorittanut Reay ei ole velkavanki, konkurssiyrittäjä, irtisanottu, eronnut, alkoholisti, narkomaani tai pikkurikollinen eikä varsinaisesti edes työtön työnhakija.

Miksi hän sitten viettää luvatta yönsä pienessä kolossa talon katolla, kesällä ja talvella?

Dokumentin alussa Reayn asunnottomuus näyttäytyy vain jonkinlaisena epätavallisena valintana. Vuokra-asunnon välttely on hänelle keino toteuttaa omaa unelmaa kaupungissa, jossa tavallisen palkkatyöläisen on entistä vaikeampi tulla toimeen.

Mutta ensimmäiset vaikutelmat ovat petollisia. Pitkänä, hoikkana ja tyylikkäänä Reay vaikuttaa boheemilta menestyjältä, jolla voisi olla tilillä 30 miljoonaa, kuten hän vitsailee. Glamour on silti kaukana, kuten vähitellen selviää.

Mutta hänen arjessaan sen tietävät vain hän, ohjaaja Wirthensohn ja me. Dokumentin draama syntyykin tämän Reayn vetämän kaksoisroolin varaan – roolin, jonka dokumentti lopulta paljastaa.

Ja miksi? Siihen Reay tai dokumentti eivät vastaa. Varmaa on vain, että enää hän ei voi hiipiä salaa luvattomaan koloon talon katolle, tietämättömän ystävänsä avainta käyttäen.

Koditon New Yorkissa Femillä klo 22.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat