Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pärjäisivätkö Bimbo Oy:n ja Jethro Rostedtin työelämärealityt amerikkalaisen gurun syynissä?

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Jim
Marcus Lemonis pistää ohjelmassaan firmat kuntoon.
Marcus Lemonis pistää ohjelmassaan firmat kuntoon. Kuva: Jim

Tosi-tv:n eräs alalaji ovat työelämärealityt. Tällä hetkellä niiden kotimaisuusaste on korkea, koska katsoja voi seurata sekä Turussa kiinteistövälitystä pyörittävää Jethro Rostedtia että Tampereelta Helsinkiin pr-firmansa muuttaneita Charisma Oy:n Sointu Borgia ja Alina Välimäkeä.

Kummassakin ohjelmassa meno on välillä melkoista koheltamista ja niinpä yrityksiä onkin hyvä tarkastella kolmannen työelämä-tosi-tv:n, Firmat kuntoon -ohjelman oppien kautta. Firmoja kuntoon pistävä Marcus Lemonis on lapsena Libanonista sodan keskeltä Yhdysvaltoihin adoptoitu liikemies. Hän on kerännyt omaisuutta automaailmassa ja toiminut yritysmaailman hyväntekijänä.

Hänen mielestään yritys toimii kolmen asian varassa: ihmisten, tuotteen ja prosessin.

Tarkastellaanpa ensin henkilöstöä.

Rostedtilla ei ole ollut helppoa henkilöstön kanssa. Hän on yrittänyt huonolla menestyksellä palkata itselleen assistenttia eikä harjoittelijan hänelle viimeistelemä mainosmateriaalikaan ollut aivan täydellistä.

Charisman kohdalla on toisenlaisia henkilöstöongelmia. Naiset ovat palkanneet toimistoon työntekijöiksi omia ystäviään, mikä ei välttämättä takaa sitä, että he saavat käyttöönsä parhaimman mahdollisen ammattitaidon. Kavereiden palkkaus on myös johtanut siihen, että kukaan ei yrityksessä kunnioita ketään.

Entäs sitten itse tuote?

Rostedtilla on tuote eli asunnonvälitys kohdillaan. Sivubisneksiä on kuitenkin vaikka muille jakaa. Hän on käynyt kouluttamassa pappeja, grillaillut omaa nimeään kantavaa makkaraa kaupan lihatiskillä ja toiminut seremoniamestarina.

Lemonis, joka ei katso hyvällä sitä, jos popcornkauppias haluaa myydä myös kreppejä, ei todennäköisesti jakaisi ymmärrystä Rostedtin sinkoilulle.

Charisman kohdalla tuote on liikaa sidoksissa yrittäjiin. Firma seisoo ja kaatuu Borgin ja Välimäen mukana. Uusia promotyttöjä on onneksi jo etsitty, jotta jokainen porilainen autonpesukeikka ei jäisi naisten itsensä suoritettavaksi.

Entäpä myynti ja jakelu?

Charismalla on uskottavuusongelma. Yrittäjien yksityisminä ei tue yrittäjäminää. Tytöttelyä kuuluu joka puolelta eikä ankara biletys auta. Keikkoja tulee lähinnä tuttujen kautta.

Jethrolla ei ole ongelmia myynnin kanssa. Hän on myyntimies Jumalan armosta, ja hänen perustoimintaansa katsoisi mielellään lisää.

Molemmat ohjelmat ovat tuoneet yrityksille näkyvyyttä, mutta kannattavuus lasketaan vasta siitä, saavatko he ohjelmiensa kautta uusia asiakkaita. Jos toiminta on enemmän tv-viihdettä kuin yrittämistä, voidaan olla huteralla pohjalla.

Bimbo Oy Foxilla klo 20.00.

Firmat kuntoon Jimillä klo 1.00.

Nelonen
Jethro on sekä myyntimies että kauppaneuvos.
Jethro on sekä myyntimies että kauppaneuvos.
Fox
Bimbo Oy:tä pyörittävät Sointu Borg ja Alina Välimäki.
Bimbo Oy:tä pyörittävät Sointu Borg ja Alina Välimäki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat