Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alzheimer vie monet kauas pois

Radio ja TV
 

Kaukana poissa Away from Her, Kanada 2006 Ohjaus Sarah Polley Rooleissa Julie Christie, Gordon Pinsent, Olympia Dukakis Yle Teema klo 10.00

”Viini.” Se on sana, jota Fiona Anderson ( Julie Christie ) ei saa mieleensä Alzheimerin taudista kertovassa elokuvassa Kaukana poissa (2006). ”Sanavarasto.” Se taas on sana, jonka Alzheimerin tautia sairastava Alice unohtaa elokuvassa Edelleen Alice (2014).

Sanojen unohtaminen on yleinen tapa kuvata Alzheimerin tautia valkokankaalla. Sairaus on nähty isommassa tai pienemmässä roolissa monessa 2000-luvun elokuvassa: Iris (2001), Laulu Martinille (2001), The Notebook – rakkauden sivut (2004) ja Rautarouva (2011).

Marraskuussa Teemalla nähtävässä elokuvassa Nader ja Simin: ero (2011) Naderin isällä on Alzheimer.

Tauti on esiintynyt elokuvissa näinkin usein varmaan ainakin siksi, että tietoisuus siitä on lisääntynyt. Lisäksi suuret ikäluokat tietävät, että moni heistä sairastuu aikanaan Alzheimerin tautiin.

Alzheimerin oireista elokuvat korostavat yleensä muistin ja toiminnan heikkenemistä. Vähemmälle jää esimerkiksi riidanhaluinen ja kiihtynyt käytös, joka joskus liittyy sairauteen.

Kanadalaiselokuvassa Kaukana poissa Fiona asettuu asumaan palvelutaloon eikä ole enää osa miehensä Grantin ( Gordon Pinsent ) elämää. Kuten Alzheimeria kuvaavat elokuvat usein, Kaukana poissa kertoo paljon myös taudin vaikutuksesta läheisiin.

Herkkä ja viisas elokuva sisältää poikkeuksellisen hienoja yksittäisiä repliikkejä. Ne ovat peräisin elokuvan pohjana olevasta novellista Karhu tuli vuorten takaa (1999). Nobel-kirjailija Alice Munron novelli on julkaistu hänen kokoelmassaan Viha, ystävyys, rakkaus (2001).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat