Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri tehtävä oli pelkkää valtapolitiikkaa

Radio ja TV
 

Yhdysvaltojen historiassa on yli 150 vuotta vaikuttanut dynaaminen voima, jolla on komea nimi: Manifest Destiny eli kutsumuskohtalo. Vaikka se on nykyisin heikentynyt, se jätti jälkiään maailmankarttaan ja kansakunnan minäkuvaan.

Kolmiosainen Yhdysvaltain kutsumuskohtalo luotaa hienoa aihettaan sujuvasti, rehellisesti ja kriittisesti.

Kutsumuskohtalo oli uskoa valkoisten amerikkalaisten velvollisuuteen levittää arvojaan ja kulttuuriaan, koska ne ovat ylivertaisia muihin nähden.

Aluksi piti niiden ohessa viedä vapautta ja sivistystä halki Pohjois-Amerikan. Hanke eteni etenkin vuosien 1861–1865 sisällissodan jälkeen.

Sanavalmiit historioitsijat vahvistavat ylevien ideoiden takana olleen lähinnä paineen vallata uusia maa-alueita. Siitä saivat kärsiä erityisesti intiaanit.

Kun Euroopan suurvaltojen siirtomaakuume tarttui lopulta Yhdysvaltoihinkin, se laajensi intressejään Karibialle ja Tyynellemerelle. Pian se haastoi asevoimin Espanjan vallan Kuubassa ja Filippiineillä 1898.

Upeasti vanhoilla valokuvilla kuvitetun dokumentin karmein kuvasto liittyy siihen, miten amerikkalaiset vapauttajat murskasivat filippiiniläisten itsenäisyyshaaveet.

Avausjakso olisi voinut painottaa protestantismin roolia laajentumishalujen dynamona, joka lietsoi lisäksi käsityksiä katolisesta Etelä-Amerikasta moraalisen rappion tyyssijana.

Juuri tuossa hengessä Yhdysvallat riisti 1800-luvun mittaan Meksikolta Teksasin, Kalifornian ja New Mexicon.

Pitihän ne pelastaa.

Historia: Yhdysvaltain kutsumuskohtalo, Teema klo 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat