Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykonarttujen sielunelämää

Radio ja TV
 

Kaikkiahan meitä kiinnostaa, mitä historiallisten merkkihenkilöiden päässä on todellisuudessa liikkunut.

Ovatko he olleet vakaita ja määrätietoisia ajattelijoita? Vai sittenkin vaistojensa viemiä sekoilijoita, jotka ovat vain sattuneet olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan?

Tätä varten ovat olemassa historioitsijat, jotka koettavat koota isoa kuvaa hajanaisista lähteistä. Se on aikaa vievää työtä, joka päätyy parhaimmillaankin valistuneisiin arvauksiin.

Yksi oikotie historian salaisuuksiin on brittikomediasarja Psychobitches, joka vetää räävittömästi lokaan historian suurnaisten oletetut sielunelämät.

Jalojen ja pyyteettömien hahmojen sijaan sarja marssittaa katsojan eteen todellisen kauhugallerian epävakaita persoonia.

Sarja ei tosiaan syvennä suurnaisten mielenliikkeitä, enintään pönkittää kliseitä, mutta – hahaa – katsojalla on hauskaa.

Sarjassa istutaan psykiatrin vastaanotolla, jossa terapeutin ( Rebecca Front ) luona vierailevat niin ronskisti kiroileva Äiti Teresa, Sigmund -poikaansa todella outoja kasvatusmetodeja soveltava Amalia Freud, monia asioita katuva Edith Piaf kuin kovaa pornoa kirjoittava Jane Austen.

Terapiassa koetetaan periaatteessa avata sielujen solmuja, mutta tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, ettei ketään naisista kiinnosta mielenterveytensä kohentaminen. Käy kuten parhaimmissa sitcomeissa: tilanteet kehittyvät, roolihahmot eivät.

Kestoempaattinen terapeutti kuuntelee kärsivällisesti potilaitaan, mutta toisinaan hänen kasvoillaan välähtää epäuskon hetki: kuinka kuutamolla tuokin on.

Psychobitches on suomalaiselle paikoitellen haastavaa katseltavaa. Moni tuntee Austenin siveelliset romaanit, mutta esimerkiksi brittiläisen arkkikonservatiivin Mary Whitehousen henkilön tietäminen edellyttää jo Britannian kulttuurin syventäviä opintoja.

Tosin naisten tilitykset ovat niin hyvin kirjoitettuja, että uppo-oudoistakin hahmoista saa nopeasti paljon irti. Psychobitches onkin brittiläisen komediaperinteen voimannäyttö: on vaikea uskoa, että vastaava onnistuisi missään muualla.

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden jaksot pyörivät parhaillaan uusintana TV2:ssa ja Yle Areenalla, jos vain sietää katsoa vähän väliä jäätyvää kuvaa. Toinen tuotantokausi alkaa tiistaina 17. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat