Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huminan ja ujelluksen historia

Radio ja TV
 
HS Arkisto
Suomalaisen elektronisen musiikin edelläkävijät Erkki Kurenniemi ja Jukka Ruohomäki käyttävät musiikkikone Dimiä vuonna 1971.
Suomalaisen elektronisen musiikin edelläkävijät Erkki Kurenniemi ja Jukka Ruohomäki käyttävät musiikkikone Dimiä vuonna 1971. Kuva: HS Arkisto

Tänä vuonna 25 vuotta täyttänyt Avaruusromua on Ylen jalokiviä. Jukka Mikkolan radio-ohjelma on esitellyt kuulijoille elektronista kokeellista musiikkia perusteellisesti, asiantuntevasti ja innostuneesti.

Avaruusromun juhlalähetys nähtiin radion ja tv:n yhteislähetyksenä alkukesästä, mutta Mikkola on ahkeroinut sen jälkeenkin. Maanantaina Radio 1:ssä käynnistyvä seitsenosainen Atomien laulu kertoo historiallisen tarinan siitä miten elektronisesta äänestä tuli keskeinen osa musiikkia ja jokapäiväistä kuulokuvaamme.

Jokaisessa jaksossa on yksi kappale tai sävelteos, jota Mikkola käsittelee perusteellisemmin, mutta jatkaa tarinaa kappaleen innoittamalla teemalla pidemmälle.

Sarja käynnistyy vuoden 1958 Brysselin maailmannäyttelystä, johon Edgar Varèse sävelsi tilaustyönä kahdeksanminuuttisen Poème électroniquen, ja jatkuu seuraavissa jaksoissa Wendy Carlosin Switched on Bachilla ja Hot Butterin Popcornilla.

Atomien laulu kertoo myös tekniikasta. Moog-syntesoijasta tuli käsite, kun taas historian hämärään jäi sellaisia soittimia kuin trautonium tai 200 tonnia painava telharmonium.

Sarjassa palataan usein elektronisen musiikin edelläkävijöiden ja merkkiteosten saamaan ristiriitaiseen vastaanottoon. Elektronisen musiikin historia on vielä lyhyt, ja uusia soittimia ja niillä tehtyä uutta musiikkia on ensin vieroksuttu tai pidetty pinnallisena temppuiluna, kunnes niiden arvo on hahmottunut vasta vuosien päästä.

Sama logiikka jatkuu läpi sarjan, sillä päätösjaksossa johdantokappaleena on Daruden Sandstorm. 15 vuotta sitten ilmestynyt kappale suututti rockmuusikot, joiden mielestä kuka tahansa olisi voinut säveltää samanlaisen kappaleen. Sandstormista tuli kuitenkin elektronisen tanssimusiikin ikivihreä, eikä pelkästään Suomessa: maailman tunnetuimmat edm-dj:t soittavat sitä yhä keikoillaan, ja yleisö tunnistaa sen aina.

Atomien laulun vetovoima ei perustu yksin tarinoihin ja outoihin ääniin, vaan myös Jukka Mikkolan persoonaan. Selvästi artikuloiva Mikkola kuulostaa kaikkien vuosien jälkeen yhä mieheltä, joka rakastaa soittamaansa huminaa, ujellusta, narsketta ja poksahtelua.

Atomien laulu Radio 1:ssä klo 17.40.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat