Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täällä Pasi Rutanen, Washington

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Ulkomaantoimittaja Pasi Rutanen raportoi avaruusaluksen lähtöä Cape Kennedyssä.
Ulkomaantoimittaja Pasi Rutanen raportoi avaruusaluksen lähtöä Cape Kennedyssä. Kuva: Yle

Avaruusteknologian saavutukset olivat niitä Yhdysvaltain menestystarinoita, joista ulkomaankirjeenvaihtajat poliittisen myllerryksen ohella 1960-luvulla kertoivat. Niitä edustaa myös illan Elävä arkisto -kokonaisuudessa esitettävä, vuonna 1965 valmistunut raportti Amerikan astronautit ja kuu.

Raportin tehneestä Pasi Rutasesta tuli Yleisradion kaikkien aikojen toinen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja vuonna 1966, aikaan kun ulkomaankirjeenvaihtajilla oli enemmän valtaa kuin nykyään. Heidän äänensä kuului, koska heitä oli vähemmän. Olemassa ei ollut myöskään internetiä, josta valtamerten takaiset uutiset ovat selvillä silmänräpäyksessä.

Washingtoniin asettunut Rutanen oli pestin saadessaan 29-vuotias ja jo ehtinyt julkaista kaksi maailmanpolitiikkaa käsittelevää kirjaa. Neljä vuotta Amerikan astronautit ja kuu -raportin jälkeen hän sai kunnian selostaa suomalaisille Armstrongin ensiaskelia kuun pinnalla.

Rutasen lähetti Yhdysvaltoihin Yleisradion silloinen pääjohtaja Eino S. Repo. Johanna Unha selvitti gradussaan vuonna 2008, että Revon kauden loppuvaiheilla vuonna 1969 itä ajoi ulkomaan uutisoinnissa lännen ohi. Yhdysvallat voitti ehkä avaruusvarustelun, mutta Neuvostoliitto vei suomalaisen ruutuajan.

Amerikan astronautit ja Kuu Yle Teemalla klo 21.57

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat