Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka auttoi terroristeja?

Radio ja TV
 
Yle
Helena af Sandeberg ja Rolf Lassgård ovat uuden sarjan päärooleissa.
Helena af Sandeberg ja Rolf Lassgård ovat uuden sarjan päärooleissa. Kuva: Yle

”Erinomainen ratkaisu, voitto demokratialle”, kommentoi pääministeri Olof Palme Tukholmassa tehtyä Länsi-Saksan suurlähetystön valtausta, jonka jäljiltä kuoli kaksi saksalaista panttivankia ja saksalaista terroristia.

Mutta Ruotsin viranomaisille se on edelleen osittainen arvoitus, ainakin virallisesti.

Miten Punaiseen armeijakuntaan kuulunut pieni saksalainen ryhmä pääsi keväällä 1975 niin pitkälle vieraassa maassa? Kuka ruotsalainen sitä auttoi? Sillä jonkun täytyi.

”Se oli ikäpolvelleni ensimmäisiä merkkejä siitä, että paha parannettava maailma ei ollut tuolla jossain, rajojemme takana”, muistelee tukholmalainen Kristian Petri, joka on ohjannut valtausta sivuavan poliittisen rikossarjan.

”Niin lapsellisia me nuoret olimme, ja monet muutkin ruotsalaiset.”

Kolmiosainen Neljäs mies perustuu kriminologi Leif G.W. Perssonin kirjaan Toinen aika, toinen elämä (2003), joka on myös hänen kuuluisan yhteiskunnallisen trilogiansa toinen teos.

Sen ensimmäisessä osassa hän esitti olettamuksen Palmen murhaajasta – faktaa, fiktiota ja kahta aikatasoa sekoittaen. Neljäs mies on sarjana vielä haasteellisempi, sillä joka jaksossa kuljetetaan kolmea aikaa: vuosia 1975 ja 1989 sekä nykyaikaa – suurimmaksi osaksi samoilla näyttelijöillä.

”Tiedän, että se voi vaikuttaa hankalta, mutta tarinan jännite on juuri tasojen välinen”, sanoo Petri, joka esitteli sarjaa kaksi viikkoa sitten Berliinin Prix Europassa, Euroopan suurimmassa tv-tapahtumassa. Neljäs mies oli valikoinut fiktiosarjojen finaaliin, mutta voiton vei toinen ruotsalainen lähihistoriallinen Viva Hate.

Draamasarjoja ja dokumentteja ohjannut Petri vastasi myös Palmen murhaa käsitelleestä edellisestä Persson-sarjasta Pyhiinvaeltajan kuolema (2013) – puoliksi. Hänet pyydettiin mukaan puolivälissä, paikkaamaan potkut saanutta tanskalaista ohjaajaa.

Pyhiinvaeltajan kuolemaa arvostettiin oikeutetusti liian puheliaaksi, paperiseksi. Nyt olemme yrittäneet muokata tästä toisesta vetevämmän, jännittävämmän.”

Sarjan kirjoittamiseen osallistunut Petri katsoi pohjaksi 1970-luvun poliittisia trillereitä sekä ensimmäisen Persson-filmatisoinnin, Possujuhlat-kirjasta muokatun Miehen Mallorcalta (1984).

”Se havahdutti, kuinka vähän Tukholmassa tehdään nykyään elokuvia ja sarjoja, valitettavasti. Etsimmekin erityisen kuvauksellisia paikkoja ja dokumentoimme tavallaan menneisyyden Tukholmaa.”

Visuaalisesti näyttävässä Neljännessä miehessä korottavat panoksia myös näyttelijät, joista pääpoliisia esittävän Rolf Lassgårdin rinnalla loistaa erityisesti Claes Malmberg, sovinistisena, rasistisena ja täysin mätämunaisena Bäckströminä.

”Tuollaista poliittisesti epäkorrektia hahmoa ei voisi sijoittaa nykyaikaiseen sarjaan, vaikka sellaiset eivät olekaan kadonneet.”

Neljäs mies Femillä klo 22.02.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat