Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä luota kehenkään

Radio ja TV
 

Omar Palestiina 2013 Ohjaus Hany Abu-Assad Rooleissa Adam Bakri, Eyad Hourani, Samer Bisharat Teema klo 22.00

Omar ( Adam Bakri ) työskentelee leipurina, hengailee kahden kaverinsa kanssa ja on rakastunut toisen heistä siskoon – pohjimmiltaan siis tuiki tavallinen nuori mies.

Mutta Hany Abu-Assadin poliittisessa jännärissä eletään Palestiinassa. Länsirannalta pitää loikata treffeille Israelin rakentaman turva-aidan yli. Jos jää kiinni, Israelin sotilaat kiusaavat ihan huvikseen. Taustalla kyttää vakoilukoneisto, joka pidättää ja kiduttaa pienestäkin epäilystä.

Turva-aitaa on verrattu Berliinin muuriin ja Israelin urkkimiskoneisto tuo mieleen Stasin. Israel tuottaa oudosti mielleyhtymiä myös sotien jälkeisen Saksan lähihistoriaan. Onko ihme, että Omar ja kaverit puuhaavat vapaa-ajan harrastuksenaan vastarintaa?

Hany Abu-Assadista (s. 1961) on tullut palestiinalaisen elokuvan tärkein poliittinen ääni. Hänen identiteettinsä on palestiinalainen mutta virallinen kansalaisuus Israelin. Parikymppisenä hän muutti Hollantiin.

Ennen Omaria Abu-Assad sai huomiota elokuvalla Paradise Now (2005), joka voitti Golden Globen. Molemmat kuvaavat poliittisen väkivallan kierrettä nuorten palestiinalaismiesten näkökulmasta.

Omarissa Abu-Assad näyttää, kuinka henkinen ilmapiiri mätänee, kun väkivaltakoneiston paine kasvaa kovaksi ja kestää loputtomiin. Se kutoo epäilysten verkkoa, josta kukaan ei pääse pyristelemään irti.

Palestiinan lohduttomassa sielunmaisemassa parhaat aikomukset kääntyvät itseään vastaan ja kuka tahansa voi olla petturi. Abu-Assad tekee selväksi, että Israel kärsii samasta kierteestä, vaikka tilannetta katsotaan sen sortokoneiston uhrien näkökulmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat