Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parempi mokata kuin lepsuilla

Radio ja TV
 
Kari Pullinen
Marja Pyykkö ohjaa Matleena Kuusniemeä Koukussa-sarjan kuvauksissa. Kuusniemi esittää entistä narkkaria Kristaa, joka palaa takaisin Suomeen ja yrittää aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä. Hän etsii käsiinsä silloisen poikaystävänsä, josta on tullut huumepoliisi.
Marja Pyykkö ohjaa Matleena Kuusniemeä Koukussa-sarjan kuvauksissa. Kuusniemi esittää entistä narkkaria Kristaa, joka palaa takaisin Suomeen ja yrittää aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä. Hän etsii käsiinsä silloisen poikaystävänsä, josta on tullut huumepoliisi. Kuva: Kari Pullinen

Ohjaaja Marja Pyykkö haaveilee ajasta. Kuvauspäivistä ja työtunneista.

”Että kerrankin jokainen työryhmän jäsen voisi näyttää parhaansa. Että ehtisi tehdä kunnolla ennakkosuunnittelua myös esimerkiksi lavastajan kanssa kuvauspaikoilla. Ettei aina tarvitsisi ohjata hysteriatilassa.”

Pyykkö on ohjannut tänään TV2:ssa alkavan Koukussa-sarjan. Suomalainen kuvaustahti on usein viidestä kuuteen kuvauspäivää jaksoa kohden, ja Pyykön toiveena olisi edes kolme päivää lisää.

”Silloin ei tarvitsisi miettiä, voiko kuvata sen kolmannen oton.”

Pyykkö on ohjannut myös Nelosen Mustat lesket -sarjaa, joka on Moskito-yhtiön tuottama kuten Koukussakin. Moskitossa on löydetty tapoja pitää yllä visuaalista tasoa niukoista resursseista huolimatta.

Koukussa-sarjassa on mukana tyylikkäitä helikopterikuvia, mutta laatua syntyy yksinkertaisemmillakin keinoilla. Pyykön mukaan rytmin kannalta on usein tärkeintä saada kuvaan liikettä, vaikka vain motivoimalla näyttelijää kulkemaan paikasta toiseen. Tätäkään ei aina suomalaistuotannoissa nimittäin muisteta.

Moskitossa sarjoille hiotaan ensin konseptia, ja vasta sitten ryhdytään kirjoittamaan auki ja palkataan ohjaaja.

”Eli ei niin, että käsikirjoittaja tekee työnsä omassa poterossaan ja jättää käsikirjoituksen, jota ohjaaja sitten alkaa muokata omiin tarpeisiinsa.”

Koukussa-sarjan käsikirjoituksen on tehnyt Laura Suhonen, jonka kanssa Pyykkö on tehnyt yhteistyötä muun muassa omassa elokuvassaan Sisko tahtoisin jäädä (2010) sekä Mustissa leskissä. Molemmat sarjat on kuvannut Heikki Färm.

Pyykkö sanoo luottavansa suomalaiseen ammattitaitoon. Miksi draamojen laatu silti polkee paikallaan?

”Tilaajan pitäisi tunnistaa ajoissa intohimoiset hankkeet. Epäonnistuminen ei haittaa, mutta jos vain lepsuillaan ja haahuillaan, se ottaa kaikkia päähän. Tuottajallakin pitää olla taiteellista näkemystä ja ohjaajalla kyky toteuttaa visioitaan ja välittää ne työryhmälle.”

”Palikat ovat Suomessa jo olemassa, ja täällä osataan tehdä esimerkiksi loistavaa kuvaajan taidetta, mutta vaikeus on siinä, miten saadaan kuva hengittämään tarinaa.”

Pyykkö on ymmärtänyt, ettei rikossarjoja katsota pelkästään jännitysjuonen vaan ennen kaikkea draaman takia, ja tähän on pyritty Koukussa-sarjassakin. Aiheena on huumekauppa, mutta katsojaan vedonnee enemmän henkilöiden tarina: naisen ( Matleena Kuusniemi ) ja miehen ( Tommi Eronen ) kohtaaminen 16 vuoden eron jälkeen.

Koukussa TV2:ssa klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat