Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Munaruuhka ja matopakit

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Nelonen
Hottiksissa kisaillaan Anni Ikosen pelikentällä.
Hottiksissa kisaillaan Anni Ikosen pelikentällä. Kuva: Nelonen

Tosi-tv-sarjat Bimbo Oy ja Hottikset ovat vieneet jaksoselosteet kohti vihjailevaa ”aikuisten maailmaa”.

Kun Beritta Markkula laati aikoinaan Kauniiden ja rohkeiden ohjelmaselosteita, jaksot saattoivat olla nimeltään ”Erään sitruunan vaikea lapsuus” tai ”Rintavat rouvat patajurrissa”.

Tyyli ei ole kuitenkaan kiinni pelkästään tekstien laatijasta. Shine Finland -tuotantoyhtiön käsikirjoittaja Jari Kaarre kertoo, että rento linja tosi-tv-sarja Hottisten jaksoselosteissa oli Nelosen toive. Kaarre laatii tekstejä yhdessä Anne Puolanteen kanssa.

”Referenssiksi meille heitettiin Kauniiden ja rohkeiden jaksokuvaukset. Ne ovat kuitenkin sellaisenaan niin sekavia, että piti yrittää edes hieman kertoa, mitä jaksossa oikeasti tapahtuu. Ensimmäiset versiot teksteistä tulivat bumerangina takaisin ja suora sitaatti ohjeista: ’kokeile miten kirjoittaisit, jos olisit kännissä’.”

Hottisten tämänviikkoisen jakson nimi on ”Munaruuhka ja matopakit”. Samoja latuja hiihtää toinen tuore tosi-tv-sarja, Foxin Bimbo Oy. Siitä nähdään tällä viikolla jakso ”Osaat selvästi käsitellä isoja aseita!”.

Sarjojen jaksoselosteissa vilisee gigoloita, kaula-aukkoja ja kosteita palkintoja.

Bimbo Oy:n juoniselosteista vastaa ITV Studios Nordicin tuottaja Heli Koskela, joka myös mainitsee Kauniit ja rohkeat innoittajaksi.

Koskelan mukaan tekstien on myös oltava linjassa ohjelman itseironisten päähenkilöiden kanssa sekä välitettävä tietoa jakson sisällöstä. Ärsyttääkin saa.

”Aina kaikessa tv:n tekemisessä – oli se sitten jaksoselosteen kirjoittamista tai sisällön ruuvaamista – pahinta on se, ettei herätetä mitään tunteita. Ihmiset katsoo, kun ne rakastaa, ja joskus ne katsoo, kun ne vihaa.”

Myös viestinnän professori Vilma Luoma-aho nostaa teksteistä esiin tunteet. Hän ei ole nähnyt sarjoja, mutta analysoi niiden juoniselosteita.

”Nämä näyttävät vetoavan sekä katsojien tirkistelyn tarpeeseen, tunteiden käsittelyyn että tarpeeseen kuulua asiasta tietävien sisäpiiriin ja ’aikuisten maailmaan’.”

Luoma-aho puhuu ”parasosiaalisista” suhteista, siitä kuinka katsoja saattaa kokea, että hänellä on eräänlainen suhde tv-ohjelman hahmoihin.

”Käyttäytymistaloustieteet ja mediatutkimus näyttäisivät tukevan ajatusta, että ihmisaivot eivät täysin voi erottaa tv:ssä ja reaalimaailmassa tapahtuvia asioita, ja niinpä tv:stä ’jännien ja provosoivien’ asioiden katselu luo vaikutelman aivoillemme siitä, että meidän elämämme on oikeastaan ’jännää ja provosoivaa’.”

Kauniit ja rohkeat MTV3:lla klo 17.30. Bimbo Oy pe Foxilla ja Hottikset su Nelosella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat