Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattilaisten taidonnäyte

Radio ja TV
 
Yle
Kaikki hyvän puolesta: Jussi-Pekka Rantanen (vas.), Piia Pasanen, Anne Lainto, Mikko Leppilampi, Kirsi Heikel ja Axl Smith.
Kaikki hyvän puolesta: Jussi-Pekka Rantanen (vas.), Piia Pasanen, Anne Lainto, Mikko Leppilampi, Kirsi Heikel ja Axl Smith. Kuva: Yle

Tänään on suomalaisilla tv-katsojilla näytön paikka. Nyt nähdään, kuinka moni on valmis toteuttamaan mottoa, jota on tänä kriisien vuonna monesti toitotettu: autetaan köyhiä ihmisiä heidän omissa kotimaissaan. Nenäpäivä-show 2015 saattaakin olla historiansa kiinnostavin lähetys ja keräys. Yhdeksättä kertaa järjestettävä mahtishow täyttää jälleen koko TV2:n illan, yhteensä viisi tuntia suoraa lähetystä.

Lähetys on valtava ponnistus paitsi esiintyjille myös Ylen tekniselle henkilökunnalle. Ensimmäiset ohjelmat menivät opetellessa, mutta vuosien varrella ammattitaito on kehittynyt. Siinä auttoi esimerkiksi Helsingissä pidetyt Euroviisut, ja lähetys onkin nimenomaan viihteen ammattilaisten taidonnäyte. Pääohjaajana toimii vanha kettu Matti Grönberg.

Nenäpäivän päätuottaja Risto Vuorensola mainitsee lukuja: 180 esiintyjää, saman verran teknistä henkilökuntaa, 170 yksittäistä kohtausta ajolistalla. Valtavasti sopimuksia, puolitoista vuotta suunnitteluaikaa.

”Tämä on suurin yksittäinen show Suomessa. Oleellista on pitää yllä hektistä tahtia, ettei se pääse hetkeksikään pysähtymään, ja katsoja kokee yllätyksiä koko ajan. Samalla Nenäpäivä on Ylen iso statement, että edes kerran vuodessa katsojat pannaan tosissaan miettimään näitä asioita”, Vuorensola selittää.

Varsinaisesta keräyksestä vastaa Nenäpäivä-säätiö, johon kuuluu yhdeksän kehitysyhteistyöjärjestöä. Rajanveto on tiukka, sillä laki kieltää Yleltä rahankeruun.

Nenäpäivän alkulähde on Britanniassa. Comic Relief -nimen alla toimineet koomikot keksivät Red Nose Dayn jo 1980-luvulla. Ideana oli yhdistää perimmältään surullisiin asioihin iloa ja brittiläiseen tyyliin usein karskiakin huumoria. Sittemmin Comic Relief on paisunut maan suurimmaksi hyväntekeväisyysjärjestöksi.

Yle nappasi idean Suomeen, ensimmäisten joukossa maailmassa. Vasta nyt Nenäpäivä toteutuu muun muassa Yhdysvalloissa. Nenäpäivä on tuotemerkki, josta säätiö maksaa pienen prosentin keräystuotoista. Comic Relief puolestaan luovuttaa summan eteenpäin hiv- ja aids -työhön.

Tuotanto on Vuorensolan mukaan taloudellisesti mahdollinen vain siksi, että esiintyjät tulevat ilmaiseksi mukaan. Talon omia resursseja pyritään käyttämään viisaasti, ja käytännössä yleläiset tekevät Nenäpäivän eteen paljon ylityötä ilman korvausta.

”Me rakennamme show’n kerran ja kunnolla. Ei tällaisia himmeleitä voisi useammin tehdäkään.”

Nenäpäivä-show TV2:ssa klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat