Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konservatiivin lauantai

Konservatiivin harras toive: 80 vuotta täyttävää Lauantain toivotut -ohjelmaa pitää jatkaa vielä toiset 80 vuotta.

Radio ja TV
 
Yle
Viisikymmentä vuotta sitten Lauantain toivottuja valittiin samalla hartaudella kuin nykyään.
Viisikymmentä vuotta sitten Lauantain toivottuja valittiin samalla hartaudella kuin nykyään. Kuva: Yle

Olen ylpeä tunnustaessani tämän: Olen konservatiivi. En tarkoita poliittista konservatiivisuutta, vaan sitä, että pidän turvallisuudesta. Pidän siitä, että tutut asiat tapahtuvat, kuten niiden kuuluu tapahtua.

Me konservatiivit heräämme yleensä joka aamu samaan aikaan. Päiväämme ja viikkoamme rytmittävät tutut asiat. Se ei ole mielestämme tylsää.

Tulemme onnellisiksi pienistä asioista – lapsen naurusta, tulen huminasta saunan kiukaassa, tuoreista puolukoista aamupuuron päällä ja lattialla selällään kuorsaavasta koirasta.

Asumme vanhoissa taloissa, vanhoilla asuinalueilla, joissa maisema ei muutu. Pidämme ristikkoikkunoista, tutusti narahtavista puuovista, yksinkertaisista ruokalajeista ja villasukista.

Matkustamme harvoin. Kun matkustamme, lähdemme tuttuihin paikkoihin ja käperrymme nukkumaan siinä samassa hotellissa kuin viime kerralla.

Moottoritie on liian suora ja leveä. Menemme mieluummin vanhaa tietä. Ihailemme maitolaitureita ja vanhoja puisia sillankaiteita. Päivämme on pelastettu, jos löydämme kyläkaupan, joka on edelleen auki.

Emme tykkää pin-koodeista, chateista ja hipelöitävistä puhelimista. Uutiset luemme näytön sijaan paperilta. Perille meidät opastaa navigaattorin sijaan kartta.

Lauantaisin avaamme radion yleensä jo kuudelta. Kuuntelemme hartaina ehtookelloja – olimme uskonnollisia tai emme.

Kun Suomen vanhin yhtäjaksoisesti lähetetty radio-ohjelma alkaa kello 18.10, sieltä kuuluu tulla ensin klassista. Hengellinen musiikkikin kelpaa – olimme uskonnollisia tai emme.

Kun ohjelman alkuun laitettiin jokin aika sitten tunnari, maailmamme natisi liitoksissaan. Onneksi kanavajohto tajusi itsekin mokanneensa, tuli nopeasti järkiinsä ja poisti tunnarin. Ja ne biisien nimethän kuuluu lukea vasta kappaleen jälkeen! Aina.

Merikanto, Brahms, Sibelius... ah! Klassisesta kuuluu siirtyä viihdemusiikkiin ja iskelmään. Kehräämme, kun korviimme kantautuu Edith Piafia, Harmony Sistersiä ja Olavi Virtaa. Lopussa suvaitsemme jo yllätyksiäkin.

Me olemme konservatiiveja ja meitä on sen verran, että Lauantain toivottuja levyjä pitää lähettää vielä vähintään toiset 80 vuotta. Ilman niitä ei lepopäivä tule.

Lauantain toivotut levyt, Radio 1 klo 18.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat