Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelevinin vampyyrifantasia melkein uuvuttaa

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö

Viides maailmanvalta Suomi 2015 Ohjaus Soila Valkama Radio 1 klo 21.00

”Venäjää järjin ei voi tajuta, mutta yleisellä mittapuulla se on kuin oma lukunsa. Venäjään voi vain uskoa.” Viktor Pelevinin Viidennessä maailmanvallassa siteerataan klassikko Fjodor Tjuttševin nelisäettä. Esko Salervon kolmiosainen dramatisointi laajasta romaanista on kuin ottanut motokseen juuri tämän ajatuksen.

Kuunnelma on lähes kolmetuntinen vampyyrifantasia, yhteiskunnallinen vertauskuva, absurdi satiiri, musta komedia. Se on suuren puhemassan ja ääniavaruuden täyttämän ambientin lähes uuvuttava kokonaisuus.

Se on kertomus nuorukaisen rekrytoimisesta Venäjän eliittiin ja hänen vihkimisestään lukuisin uudelleenkoulutuksin johtamisen ja ihmisten ”lypsämisen” käytäntöihin. Ja lopussa kaikkea katsellaan kaukaa ja korkealta.

Salervon dramatisointi tarjoilee Pelevinin tarinan hyvin ymmärrettävässä muodossa, mutta on yhtä täynnä pitkiä filosofis-moraalis-satiirisia, ajoittain vaikeasti seurattavia ajatuskulkuja kuin alkuperäinenkin teos. Kuunnelma annostelee Pelevinin pyörryttävät ajatuskehitelmät onneksi kolmessa 55 minuutin osassa. Niistä kullakin on oma ilmeensä.

Soila Valkama liittää ohjauksessaan Anders Wiksténin ”vampyyrikauhun” äänimaailman ja näyttelijöiden taitavan radioilmaisun hienosti toisiinsa luomalla samalla kertaa sekä ajattoman allegoriamaailman että tämänpäiväisen moskovalaisen hullunmyllyn.

Erityisesti pöllämystyneen Roman eli Ylermi Rajamaan rentous ja vilpittömyys pantakoon yhdessä Essi Hellénin Heran kanssa merkille. Kuunnelmassa on kautta linjan hienoja, hauskoja näyttelijäntöitä. Rooliluettelo on pitkä, kollektiivi nautittava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat