Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laiva on lastattu… pakolaisilla

Radio ja TV
 
Yle
Dokumenttia katsoessa tuntuu ihmeelliseltä, ettei Välimereen huku enemmän ihmisiä.
Dokumenttia katsoessa tuntuu ihmeelliseltä, ettei Välimereen huku enemmän ihmisiä. Kuva: Yle

Dokumenttiprojekti: Loputon matka Crossing, Norja 2015 Ohjaus George Kurian TV1 klo 21.30

Tv-dokumentti Loputon matka tarjoaa harvinaisen näkökulman pakolaisvirtaan, joka suuntautuu Välimeren yli jopa Suomeen saakka. Se kulkee syyrialaisten ryhmän mukana matkalla Egyptistä Italiaan ja edelleen eri puolille Eurooppaa.

Dokumentti on syntynyt otolliseen aikaan. Se alkaa Kairosta heinäkuussa 2014. Viime vuoden kesällä pakolaiset eivät vielä herättäneet niin paljon huomiota kuin viime kesästä alkaen. Mutta Loputon matka ei luultavasti olisi vielä nähtävillä, elleivät kuvaukset olisi alkaneet jo silloin.

Ohjaaja George Kurian on tehnyt uraa kuvajournalistina ja tv-dokumentaristina ympäri maailmaa. Hän on uutisoinut muun muassa Syyrian sisällissodasta vuonna 2012. Hän siis tuntee tilanteen, josta pakolaiset tulevat.

Pelkkä matkalle lähtö voi olla vaarallinen. Egypti pidättää ja karkottaa ne, jotka saa kiinni yrityksestä poistua maasta laittomasti.

Matkalla kuvattu materiaali tekee vaikutuksen. Mukaan on tarttunut esimerkiksi ihmissalakuljettaja, joka toteaa kylmästi, ettei ole hänen ongelmansa, jos laiva uppoaa. Puuha vaikuttaa juuri niin raadolliselta kuin uutisten perusteella on arveltu.

Dramaattisin osuus on Aleksandriasta alkava meren ylitys, jonka pakolaiset kuvasivat itse. Sitä seuratessa herää kummastus, ettei Välimereen huku vielä enemmän ihmisiä.

Ahtaaksi lastattu laiva on pikemmin vene. Olot ovat surkeat. Toimittaja Angela toteaa, että pakolaisia kohdellaan pikemmin lastina kuin matkustajina. Hän joutuu pakenemaan, koska on arvostellut Syyrian hallitusta.

Pakolaisia seurataan jo Kairosta, mikä on dramaturgisesti viisasta. Vaaralliselle merimatkalle lähtiessä heitä jo tuntee ja siksi heistä huolestuu enemmän kuin täysin tuntemattomista.

Huoli huojentuu hieman, kun tajuaa, että kuvattu materiaali on selvinnyt katsottavaksemme. Kuvaajatkin siis selviävät.

Pakolaiset saavat kaikin puolin pääroolit dokumentissa. Ison osan sen musiikista soittaa yksi heistä, Nabil, ud-luutullaan.

Loputon matka ei näytä maailman tyylikkäimmältä dokumentilta, mutta se tulee oikeaan aikaan ja tarjoaa tärkeän kurkistuksen pakolaisten kokemukseen. Heidän yrityksensä pärjätä Saksassa, Hollannissa ja Ruotsissa kertoo, ettei kukaan ryhdy pakolaiseksi kevein syin.

Loputtoman matkan tuottamiseen on osallistunut monia tv-yhtiöitä, myös Yle. Suunnitteilla on, että Angelan, Nabilin ja muiden kohtaloa seurataan vielä ainakin kahdessa dokumentissa.

Niitä odotellessa Ulkolinja taustoittaa pakolaisteemaa kolmena seuraavana torstaina. Niissäkin ohjelmissa seurataan pakolaisia läheltä ja käydään myös Syyriassa katsomassa, mistä oloista he lähtevät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat