Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitlerin atomipommi jäi haaveeksi

Radio ja TV
 

Taistelu kuoleman vedestä Kampen om tungtvannet Norja 2014 Ohjaus Per-Olov Sørensen Yle Fem klo 21.25

Natsi-Saksan miehittäessä Norjan keväällä 1940 se sai haltuunsa myös Etelä-Norjasta Vemorkin voimalan, joka tuotti raskasta vettä. Natsit tarvitsivat sitä luodakseen atomipommin.

Tuo fakta on kova kulmakivi kuusiosaiselle Taistelulle kuoleman vedestä, joka nojaa pääosin tositapahtumiin.

Syksystä 1942 lähtien brittikommandot, norjalaiset vastarintamiehet ja amerikkalaiset pommikoneet tekivät Vemorkiin iskuja, jotka lopulta romuttivat natsien aikeet. Tästä ollaan Norjassa yhä ylpeitä. Siellä ensimmäinen tapahtumia kuvannut elokuva tehtiin jo 1948.

Taistelu kuoleman vedestä on pätevä epookki- ja sotadraama. Toimintajaksojen hienoista kliseisyyttä tasapainottaa vakuuttava taustapunos, jossa tieteen ja moraalin vaikeat kytkökset värittävät henkilöhahmojen valintoja.

Kerronta ammentaa syvyyttä rinnakkaisista näkökulmistaan. Saksalainen fyysikko Werner Heisenberg ( Christoph Bach ) yrittää varjella tiedettä natsien ohjaukselta, kun taas norjalainen epäorgaanisen kemian professori Leif Trondstad ( Espen Klouman Høiner ) pakenee Englantiin. Siellä hän valmistelee brittien avulla iskuja Vemorkiin.

Näyttelijöiden pienet eleet ja ilmeet painavat yhtä paljon kuin sanat. Jo siitä tietää, että ollaan isojen asioiden äärellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat