Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso luontoa, ihminen

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
David Attenborough on tehnyt yli 60-vuotisen uran eläinten parissa.
David Attenborough on tehnyt yli 60-vuotisen uran eläinten parissa. Kuva: Yle

David Attenborough – luonnon asialla TV1klo 19.00

On hienoa nähdä kotisohvalta paratiisilintujen soidinmenot, nelisormimangustien venyttelyt ja muurahaisten ryhmä-äly. Näitä kaikkia eläinkohtauksia esittelee tänään Sir David Attenborough dokumenttisarjansa David Attenborough – luonnon asialla toisessa osassa. Kuten sarjan nimi paljastaa, sen kohteena on myös itse juontaja.

”Kun aloin tehdä luonto-ohjelmia, elämän synty ja dna:n rakenne olivat vielä arvoituksia. Ajatusta mantereiden liikkumisesta pidettiin naurettavana”, kertoo yli 60-vuotisen uran tehnyt Attenborough. Hän kertaa tieteen käännekohtia näyttämällä pätkiä omista dokumenteistaan.

Samalla hän paljastaa, kuinka tv-dokumentit kertovat luonnosta usein tieteilijöiden suurena koelaboratoriona, paikkana jossa uteliaiden mielten aavistukset käyvät toteen. Uteliaisuus ja tiedonjano ovat keskeisiä syitä myös luontodokumenttien katsomiseen.

Saadaksemme näkymän koskemattomasta luonnosta tarvitsemme myös teknologiaa. Luonnon koskemattomuus pitää rikkoa, jotta siitä saataisiin kuvia. Attenboroughkin juoksee dokumentissaan kuvausryhmän kanssa viidakossa länsiafrikkalaisten simpanssien perässä.

Kameroiden läsnäolo paikan päällä on kuvien autenttisuuden tae aivan kuten uutiskuvissa. Samalla ne antavat tunteen hallinnasta. Millä muulla eläinlajilla on valta asettaa kamera toisen lajin asuinpaikoille ja tulkita tallennettu materiaali omien oletustensa läpi? Mikä muu eläinlaji tekee toisista viihdettä?

Kölliessään mangustien kanssa Kalaharin autiomaassa Attenborough sanoo ensimmäisen mangustidokumenttinsa tehneen mangusteista tähtiä. Perään näytetään hupaisa montaasi auringossa paistattelevista mangusteista, jotka meinaavat nukahtaa pystyyn.

Luonto voi olla pörröistä ja söpöä, se voi olla toimintapitoinen extreme-ympäristö tai 3D-laseilla katsottava spektaakkeli. Se on suuren luokan viihdettä, johon kuuluvat suuret tunteet.

Attenborough’n ohjelman lisäksi television luontotarjontaan kuuluvat tänään Philadelphian (TV5) ja Houstonin eläinpoliisit (Frii) sekä Merieläinten pelastajat (Nelonen).

Luonto-ohjelmat tarjoavat idealisoitua kuvaa ihmislajista. Näyttäydymme harvemmin saalistajana, joka on pyyhkinyt kokonaisia lajeja maapallolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat