Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun undergroundia

Radio ja TV
 

Hurjan pojan koti, Suomi 1986 Teema klo 21.57 Arkistovieraana: Markku Into, Suomi 2015 Teema klo 22.25

Yön kevyt polttoöljy, Suomi 1990 Ohjaus Kari J. Koski klo 22.40

Kuusikymmentäluvun lopulla liekkiin leimahtanut turkulainen underground-liike oli kulttuurihistoriallisesti vain välähdys, mutta määrittelee edelleen sekä edesmenneitä ja eläviä tekijöitään, kuten lokakuussa 70 vuotta täyttänyttä runoilijaa Markku Intoa.

Yle muistaa merkkipäivää kahdella vanhalla ohjelmalla, joissa molemmissa "U-mies" Into on yksi kolmesta käsikirjoittajasta. Menneitä muistelevasta Hurjan pojan kodista (1986) saakin aavistuksen liikkeen vastakulttuurisesta voimasta, vaikka Kari J. Kosken ohjaaman dokumentin tyyli on aika overground, tavanomainen. Rajuinta teoksessa on, että Into ostaa Tuomiokirkon kupeen grillikioskista turkulaisen kaikilla mausteilla ja astuu se kädessä taksiin.

Innon lisäksi Turun undergroundin vaiheista kertovat konservaattori Harri Dahlström sekä kuvataiteilijat Kari Kesäläinen ja Harro Koskinen, joista jälkimmäinen sai oivasti härnäävästä Sikamessiastaan tuomion jumalanpilkasta. Liikkeen suurin yksittäinen saavutus, yhtyeen Suomen Talvisota 1930–1940 albumi Underground-rock (1970) jää maininnan ja taustamusiikin varaan.

Hurjan pojan koti dokumentoi myös nyt jo mennyttä Turkua, jonka katoaminen on tavallaan pääosassa lyhyelokuvassa Yön kevyt polttoöljy (1990). Siinä yövartija Vesa Milton löytää vaimonsa sängystä kuolleena, hampaat rikottuna. Tarinan todellinen uhri on kuitenkin Turku, jossa munkkilatinaa puhuva juppiarkkitehti rakentaisi pahojen päättäjien tuella Tuomiokirkostakin hotellin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat