Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amy Schumer tekee sivistynyttä seksihuumoria

Radio ja TV
 
HBO Nordic
Amy Schumer nousi tunnettuuteen Inside Amy Schumer -sarjan kautta.
Amy Schumer nousi tunnettuuteen Inside Amy Schumer -sarjan kautta. Kuva: HBO Nordic

Joillain ihmisillä on tapana sanoa, etteivät he pidä seksihuumorista.

Navanalushuumorista, alapäähuumorista, kuten he sitä kutsuvat.

Amerikkalaiskoomikko Amy Schumerin stand up -esityksen Amy Schumer: Live at the Apollo (2015) suuri ansio on tarjota seksihuumoria ihmisille, jotka eivät yleensä naura seksihuumorille.

Schumerin seksivitsailu käsittelee jatkuvasti sukupuolirooleja, varsinkin naisiin seksin saralla kohdistuvia odotuksia.

Vitsi ei siis ole pelkkä pylly, vaan miten miehet katsovat naisen pyllyä tai, vielä useammin, mitä kulttuuri odottaa naisen pyllyltä.

Amy Schumer: Live at the Apollo on käytännössä tunnin kestävä stand up -keikka New Yorkin kuuluisassa Apollo-teatterissa. HBO Nordicilla näkyvä esitys tallennettiin aikaisemmin tänä vuonna.

Amy Schumerista teki Yhdysvalloissa ison nimen sketsisarja Inside Amy Schumer (2013–). Sarjaa on tehty kolme kautta, ja neljäs esitetään ensi vuonna.

Siinäkin käsiteltiin sukupuolirooleja ja parisuhdetta. Sketsi Compliments, ”Kohteliaisuuksia”, parodioi mainiosti naisten tapaa kiiistää kaikki heille esitetyt kohteliaisuudet. Sketsissä Chrissy Teigen, Couples Counselor, ”Chrissy Teigen, parisuhdeneuvoja”, Amy vie poikaystävänsä parisuhdeneuvojalle, joka paljastuu huippumalliksi.

Nämä ja monet muut sketsit ovat nähtävillä YouTube-videopalvelussa. Joissain Inside Amy Schumerin sketseissä on hieman opettavainen sävy. Sketsin perusidea tehdään välillä korostetun selväksi, ikään kuin oltaisiin huolissaan, ymmärtävätkö kaikki varmasti.

Schumerin ensimmäinen iso elokuvarooli nähtiin viime kesänä romanttisessa komediassa Ihan yössä (Trainwreck, 2015). Schumer käsikirjoitti elokuvan ja esitti sen pääosaa. Rooli oli baarissa viihtyvä, seksistä pitävä sinkkunainen.

Samanlaista roolia Schumer vetää myös stand up -setissään. Schumer korostaa jutuissaan sitä, miten hän tykkää nauttia asioista. Itse asiassa varsinkin alkupuolella tehoja perustetaan liiaksikin sen varaan, että tässä viehättävä nuori nainen puhuu suorasukaisesti syömisestään, juomisestaan ja seksielämästään (tai sen puutteesta).

Suomalaiselle katsojalle Schumerin stand up -komiikassa on pari hankaluutta. Mukana on paljon viittauksia amerikkalaiseen populaarikulttuuriin, myös sellaiseen, joka ei ole täällä kovinkaan tunnettua.

Stand up -komiikan katsominen tekstitysten kera on myös aina ongelmallista, sillä katsoja ehtii lukea vitsin ruudun alalaidasta ennen kuin koomikko ehtii sanoa sen. Tämä ei tietenkään ole vitsin ajoituksen kannalta ihanteellista, ja hauskuus kärsii. Kuten rapmusiikki, myös stand up on parhaimmillaan kielellä, jota osaa todella hyvin.

Amy Schumer: Live at the Apollo HBO Nordicilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat