Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tärkeintä on visuaalinen uteliaisuus”

Radio ja TV
 
© HENRI CARTIER BRESSON / MAGNUM
Cartier-Bresson kuvasi arkea.
Cartier-Bresson kuvasi arkea. Kuva: © HENRI CARTIER BRESSON / MAGNUM

Cartier-Bresson, valokuvan uudistaja

Le siècle de Cartier-Bresson, Ranska 2012 Ohjaus Pierre Assouline Teema klo 21.00

Valokuvaaja Henri Cartier-Bressonin (1908–2004) näyttely vetää parhaillaan väkeä Ateneumiin, ja Teema uusii parin vuoden takaisen Pierre Assoulinen hienon dokumentin.

Assouline oli Cartier-Bressonin ystävä, mutta hän ei ollut tätä ennen koskaan ohjannut mitään. Hän halusi koota dokumentin yksinomaan Cartier-Bressonin kuvista sekä hänen äänestään, jota kertyi monista haastatteluista.

Assoulinella kesti pitkään, ennen kuin hän löysi tuottajan, joka antoi hänen tehdä haluamansa elokuvan. Idea osoittautui onnistuneeksi. Valokuvien virtaa säestää vain Bach, Cartier-Bressonin lempisäveltäjä, ja muutamat harkitut ääniefektit.

Cartier-Bressonin puhe on leikattu tiiviiksi ja yhtenäiseksi jatkumoksi. Hän oli taitava verbalisoimaan työnsä ydintä ja kuvaushetken merkitystä. Samalla kuullaan kiehtovia pikku anekdootteja merkkihenkilöiden kuvaussessioista.

Eikä pelkästään pikku tarinoita. Cartier-Bresson kuvasi Mahatma Gandhia Intiassa juuri ennen tämän murhaa, ja muutenkin hänen intuitionsa tuntuu ulottuneen myös matkojen ajoitukseen. Dokumentin kuvavirtaan syventymällä ymmärtää, mitä tarkoittaa täydellinen kuvasommittelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat