Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murha nousee valoon

Radio ja TV
 
MTV3
Nicolai Cleve Broch näyttelee Axel Nielseniä, joka on lähtenyt 20 vuotta aiemmin Lifjordista maailmalle.
Nicolai Cleve Broch näyttelee Axel Nielseniä, joka on lähtenyt 20 vuotta aiemmin Lifjordista maailmalle. Kuva: MTV3

Norja on vaurastunut öljyntuotannolla 1960-luvulta lähtien, mutta ei sielläkään luoteta enää vain fossiilisiin energianlähteisiin. Varsinkin tuulivoima kasvaa kovaa kyytiä.

Myös kymmenosaisen Mustamaalattu-sarjan (Frikjent, Norja 2015) aurinkovoimaa kehittävällä Solar Tech -yhtiöllä on vastine todellisuudessa. ”Aurinkokennoja valmistavalla Renewable Energy Corporationilla on vähän samanlainen tausta”, Siv Rajendram Eliassen sanoo.

Käsikirjoittaja Eliassen käytti REC:tä mallina, kun ryhtyi punomaan Mustamaalatun tarinaa. Sarjassa Solar Tech on teknisen läpimurron kynnyksellä, mutta horjahtaa konkurssin partaalle, kun tärkeä sopimus raukeaa. Uhan alle joutuu satoja työpaikkoja pienessä Lifjordin kaupungissa.

Uusiutuva energia-ala ei kuitenkaan ollut tarinan lähtökohta. ”Halusimme tulevaisuuden alan. Luimme REC:stä, jonka kiinalaiset olivat ostaneet”, Eliassen kertoo puhelimessa Oslosta.

Myös sarjassa hätiin tulee ostaja Aasiasta. Malesian pääkonttorista tulee Axel Nilsen ( Nicolai Cleve Broch ), joka on lähtenyt 20 vuotta aiemmin Lifjordista maailmalle murhasta epäiltynä. Myös Axelilla on esikuvansa todellisuudessa.

”Vuonna 1995 Norjan länsirannikolla murhattiin tyttö. Hänen poikaystävänsä pidätettiin ja tuomittiin ilman kunnon todisteita. Ylemmässä oikeusasteessa hänet vapautettiin syytteestä, mutta siviilioikeudessa tuomittiin korvauksiin tytön vanhemmille.”

Eliassen muistaa yksityiskohdat, koska tapaus jäi vaivaamaan häntä. Eikä se kiehtonut vain häntä. Tapaus on Norjan rikoshistorian kuuluisimpia.

”Nuori mies oli samassa jutussa sekä tuomittu että vapautettu. Pienellä paikkakunnalla seuraukset repivät perheitä ja koko yhteisöä. Nuorukainen joutui pakenemaan ja luomaan elämän ulkomailla. Mitä, jos sellainen hahmo palaisi kotikyläänsä tilanteessa, jossa voisi pelastaa sen?”

”Uskottavuus on minulle tärkeää.”

Mustamaalattu tarjoilee postikorttimaisia vuonomaisia, kansainvälisiä finanssivehkeilyjä ja menneisyyden salaisuuksista kumpuavia intohimoja. Sarja on myyty Eliassenin arvion mukaan pariin kymmeneen maahan.

Mustamaalattu on epäilemättä hyötynyt pohjoismaisten dekkareiden kansainvälisestä suosiosta. Eliassenia se myös harmittaa vähän. ”Tämä on ensimmäinen sarja, joka on lähtenyt omasta ideastani. Minulle se on ennen kaikkea draamaa. Mutta jännärin leimaa ei pääse karkuun ja kaupallisessa ympäristössä halutaan joko rikossarjoja tai komediaa.”

Mustamaalattu MTV3:lla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat