Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ongelmanuorista tuli keskiluokkaisia

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Helsinki Filmi Oy
Reino Nordin oli Hymypojan pääroolissa.
Reino Nordin oli Hymypojan pääroolissa. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Hymypoika (2003) oli aikansa kohuelokuva, jonka alastomuudesta ja rohkeista kohtauksista kohistiin. Se oli löyhästi tosikertomukseen perustuva tarina lukiolaisnuorista, jotka saavat ajatuksen kuvata salaa omia panojaan. Seuraukset ovat karmeita.

JP Siilin ohjaama ja Jukka Vienon käsikirjoittama elokuva tuli omalla tavallaan uudistaneeksi kotimaisen nuorisoelokuvan perinnettä. Hymypojan päähenkilöt ovat ongelmanuoria, mutta he ovat hyvin erilaisia kuin aiemmassa suomalaisessa elokuvassa.

Edellisellä vuosikymmenellä Raimo O. Niemi ohjasi nuorisorikollisuuden ja koulukotien maailmassa liikkuvat elokuvat Kissan kuolema (1994) ja Tomas (1996). Kummankin leffan nuoret olivat pääosin peräisin rikkinäisistä oloista, joissa alkoholi ja perheväkivalta olivat tuttuja.

Samoilla linjoilla liikkui myös Tapio Suominen 1980-luvun nuorisokuvauksessaan Täältä tullaan, elämä (1980). Elokuvan pääosissa olivat tarkkailuluokan oppilaat, joiden vapaa-aika kului ryypiskellen ja häröillen.

Niin Suomisen kuin Niemen ongelmanuorisokuvauksissa näkyi vielä vahvasti 1960-luvun uuden suomalaisen elokuvan perinne, jonka maailmankuva oli voimakkaasti vasemmistolainen.

Mutta siinä missä 80- ja 90-lukujen elokuvien nuoriso edustaa etupäässä työväenluokkaa, Hymypojan nuoret kuuluvat menestyvään keskiluokkaan. Heidän oireileva käytöksensä ei synny puutteellisista oloista vaan pikemminkin yltäkylläisyyden aiheuttamasta eksistentiaalisesta ahdistuksesta.

Hymypoika on paljossa sukua Pekka Lehdon Game Overille (2005). Elokuva kertoo varakkaan perheen pojasta, joka houkuttelee kaverinsa kaksoismurhaan. Hymypojan ja Game Overin nuorissa näkyy nousukauden ja it-kuplan jälkeinen sukupolvi, jolle mikään ei riitä.

Game Over ja Hymypoika ovat tavallaan paluu vanhan kotimaisen elokuvan maailmaan. Ne muistuttavat hyvin paljon ensi viikolla esitettävää nuorisoleffaa Suomisen Olli yllättää (1945). Siinä sodasta palaava, elämäntuskaa poteva herrasväen nuoriso ajautuu huonoille teille.

Keskiluokkaisten nuorten pahoinvointi oli aistittavissa vielä Petri Kotwican koulusurmakuvauksessa Rat King (2012). Aleksi Tuomivaaran Korsossa (2014) kotimainen nuorisoelokuva on sen sijaan ottanut jälleen askeleen kohti betonilähiöiden maailmaa.

Hymypoika, Nelonen klo 0.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat