Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rippituoli pyörien päällä

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Magnus (Andreas T. Olsson) ja Alice (Jennie Silfverhjelm) käyvät taksissa läpi elämänsä kipukohtia.
Magnus (Andreas T. Olsson) ja Alice (Jennie Silfverhjelm) käyvät taksissa läpi elämänsä kipukohtia. Kuva: Yle

Junissa tapahtuu murhia jakohdataan tuntemattomia. James Bondkin matkustaa junalla. Taksi on paljon intiimimpi sfääri. Sen kyydissä kiidetään sairaalaan, tunnustetaan salaisuuksia ja podetaan maailmantuskaa.

Viime vuonna valmistuneessa ruotsalaissarjassa Taksissa aviopuolisot Magnus ja Alice istuvat taksin takapenkillä. Kahdeksan jakson aikana pari ajaa työhaastatteluun, kotiin, pizzeriaan ja hautajaisiin. Samalla he puhuvat muun muassa siitä, kuinka toisen huomaa lihoneen, kun tämä asettuu seksin aikana päällimmäiseksi.

Vartin mittaisista jaksoista koostuva komediasarja on tehty alun perin nettialustalle. Sen kerronta on visuaalisesti vähäeleistä mutta dialogi runsasta. Sanailu on hauskaa mutta siitä käyvät ilmi pitkän suhteen kipuilut, parin lapsettomuus, Alicen tyytymättömyys uraansa ja Magnuksen luulosairaus.

Magnusta näyttelevän Andreas T. Olssonin käsikirjoittama sarja pilailee lempeästi itsetyytyväisen keskiluokan kustannuksella. Magnus on viulisti ja Jennie Silfverhjelmin näyttelemä Alice toimittaja, joka on pulittanut kuukausipalkan verran rilleistä ilman vahvuuksia vain näyttääkseen fiksulta. Tukholmassa asuva pari suunnittelee pyöräilevänsä ja käyttävänsä bussia mutta päätyy aina taksiin.

Taksi on kuin urbaani ja maallistunut versio rippituolista. Magnus ja Alice paljastavat takapenkillä osin tahtomattaan heikkoutensa ja salaisuutensa. Taksikuskit ottavat tunnustukset vastaan vaiteliaina eikä asiaan tarvitse sekoittaa uskontoa.

Taksilaskun maksaminen on Ave Marian lausumista hygieenisempää ja kuitti mahtuu rukousnauhaa paremmin lompakkoon.

Sen, mikä tapahtuu taksissa, tulisi jäädä taksiin. Taksikuskit ovat kuitenkin tv-sarjoissa ja elokuvissa melko epäilyttävää porukkaa. 1970- ja 80-lukujen vaihteessa tehdyssä amerikkalaissarjassa Taxi newyorkilaisen firman kuskit olivat ”väliaikaishommissa”, kunnes löytäisivät jotain parempaa.

Martin Scorsesen Taksikuski ja Aku Louhimiehen Valkoinen kaupunki tuntuvat väittävän, ettei parempaa ole edes tarjolla. Kun tarpeeksi kauan suhaa kaupungin katuja, näkee maailman pahuuden ja siinä sivussa menettää ehkä palan mielenterveyttään.

Taksissa-sarjan kuskit vaihtelevat, siinä mielessä he ovat kasvottomia, kuten rippi-isän tai -äidin kuuluukin olla. Parista kohtauksesta käy kuitenkin ilmi, että he ovat salaviisaita tarkkailijoita. Melkein kuin katsojia sarjan sisällä.

Taksissa Femillä klo 20.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat