Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä piilee perheen pinnan alla?

Radio ja TV
 

Lokakuu, marraskuu ★★★ Oktober November Itävalta 2013 Ohjaus Götz Spielmann Teema klo 22.00

Itävallan tunnetuimmat ohjaajat tekevät yleensä synkkiä elokuvia, esimerkiksi Michael Haneke fiktioita ja Ulrich Seidl dokumentteja. Ilopilleri ei ole myöskään Götz Spielmannin Lokakuu, marraskuu. Jo nimi lupaa syksyä.

Päähenkilöt Sonja ( Nora von Waldstätten ) ja Verena ( Ursula Strauss ) ovat siskoksia. Sonja on lähtenyt luomaan uraa näyttelijänä ja menestynyt, Verena jäänyt kotiin hoitamaan perheen majataloa ja ikääntyviä vanhempia.

Sonjalla on ollut suhde naimissa olevan miehen kanssa, Verena on pettänyt miestään. Siskokset tuo yhteen isä, jonka terveys alkaa pettää.

Spielmannin edellinen elokuva, jännäri Revanche (2008), keräsi palkintoja, myös Oscar-ehdokkuuden. Lokakuu, marraskuu tuli vasta viisi vuotta myöhemmin ja on aivan eri lajia.

Tällä kertaa Spielmann tekee minimalistista draamaa. Kuvat ovat komeita mutta kylmiä, ikään kuin katsoja tarkkailisi henkilöitä kuin bakteereja mikroskoopissa. Musiikkia on hyvin niukasti. Hienot alppimaisemat tuntuvat erikoistehosteelta.

Näyttelijätkin esiintyvät todella hillitysti. Heidän keskinäiset suhteensa ja asenteensa joutuu päättelemään vuorosanojen viitteistä ja pienistä eleistä. Vain kummankin siskoksen miessuhteet todetaan selkeästi.

Hillitty ja hallittu tyylittely toimii hyvin. Se antaa myös realistisen kuvan perhesuhteista. Miten hyvin loppujen lopuksi tunnemme edes lähisukulaisemme?

Elokuva vaatii katsojalta keskittymistä ja tuntuu melkein pyytävän arvioimaan, maksaako se vaivan. Myös sen tekeminen lienee vaatinut tarkkuutta. Työtä sopii ainakin ihailla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat