Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menneisyys on muotia

Radio ja TV
 
Sub
Viikin
Viikin Kuva: Sub

Historia kiinnostaa katsojia. Sen osoittavat muun muassa Downton Abbeyn ja Yhdysvaltojen kieltolaista kertovan Boardwalk Empiren suosio. Historiasta kertovien sarjojen joukkoon kuuluu myös tänään nähtävä Viikingit.

Mikä historiallisissa tv-sarjoissa kiehtoo ihmisiä?

Kulttuurihistorioitsija Hannu Salmi näkee sarjojen suosiossa monia tekijöitä. Elämme modernisaation aikakautta ja ympärillämme on paljon epävarmuutta. Silloin historia tarjoaa meille mahdollisuuden pysähtyä ja katsoa taaksepäin.

Toisaalta kyse on kaikille tv-ohjelmille yhteisestä projektista: sarjat jäsentävät arkielämäämme ja tuovat siihen kerronnallisuutta. Silloin historiallinen sisältö ei ole välttämättä ensimmäinen asia, joka herättää kiinnostusta.

Joidenkin ohjelmien suosiota selitetään puvustukseen ja lavastukseen liittyvällä spektaakkelilla. Hyvä esimerkki tästä on australialaisesta yksityisetsivästä kertova Neiti Fischerin etsivätoimisto.

Mitä mieltä elokuvan ja historian välistä suhdettakin tutkinut Salmi on tällaisesta näkemyksestä?

”On se varmasti yksi tekijä. Olen nähnyt Ylpeys ja ennakkoluulo -sarjan useita kertoja, ja kyllä siinä maisemiin ja interiööreihin liittyvällä nautinnolla on oma merkityksensä.”

Historian ja nykyajan välinen suhde on ollut taiteessakin aina kiinnostava asia. Menneisyyden maailmoja käsitellään historiallisissa sarjoissa puvustuksen ja lavastuksen osalta mahdollisimman tarkasti. Sen sijaan ihmiset ovat kuin suoraan tästä ajasta.

Salmi on samaa mieltä.

”Usein tv-sarjoissa on silmällä havaittavan maailman uskottavuutta, mutta tunne-elämän suhteen ei olla niin tarkkoja.”

Tunteiden taso ja tunnereaktioiden käsittely on Salmen mukaan tv-sarjoissa muutenkin hyvin modernia.

”Olisi paljon haastavampaa käsitellä Borgia-suvun aikakautta yrittämällä ymmärtää firenzeläistä tunnekulttuuria ja suhtautumista väkivaltaan”, Salmi sanoo ja viittaa TV2:ssa parhaillaan pyörivään Borgiat-sarjaan.

Salmi ymmärtää, että fiktiolla on omat lakinsa ja pelisääntönsä. Tärkeintä ei ole maailman aitous vaan uskottavuus.

Kaikki kulttuurituotteet kertovat aina omasta ajastaan. Niin myös tv-sarjat.

”Jokaisessa ajassa on asioita, joita emme havaitse historiallisiksi ja muuttuviksi. Näemme vasta nyt, miten 80- ja 90-lukulaisia jotkut sarjat ovat olleet.”

Viikingit Subilla klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat