Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittiläisdokumentissa siirtolaiset eivät ole yhtä massaa

Radio ja TV
 
Yle kuvapalvelu
Siirtolaisten viimeinen taival taittuu salamatkustajana rekan lastitilassa.
Siirtolaisten viimeinen taival taittuu salamatkustajana rekan lastitilassa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Vaikea matka Britanniaan Breaking Into Britain: The Lorry Jumpers, Britannia 2015 Toimittaja ja ohjaaja Leo Maguire TV1 klo 22.00

Kirkkaana ja aurinkoisena päivänä Pohjois-Ranskan Calaisista voi nähdä salmen vastarannalla kohoavat Doverin valkoiset kalliot – vertauskuvallisena lupauksena paremmasta elämästä.

Lyhyt matka Doverinsalmen yli tai ali on monelle laittomalle siirtolaiselle kuitenkin ylivoimainen, kuten viime kesänä uutisoitiin jälleen laajasti.

Mutta näkökulma oli useimmiten viranomaistiedotusta ja "siirtolaiskriisiä" myötäilevä, uhkarohkeiden ja epätoivoisten pyrkijöiden aiheuttamaa ylimääräistä vaivaa korostava.

Valokuvaajaksi kouluttautunut englantilainen Leo Maguire kyseenalaistaa uutisoinnin uusimmassa dokumentissaan jalkautumalla Britanniaan pyrkivien ulkomaalaisten joukkoon, elämällä heidän kanssaan.

Vajaan vuoden aikana kuvattu Vaikea matka Britanniaan ei ole silti yksipuolinen puolustupuhe. Maguire antaa yksinkertaisesti puheenvuoron muutamille Calaisiin pysähtyneille, joista useimmilla on takanaan tuhansien kilometrien kallis matka.

Kuudesta Maguiren tapaamasta neljä on lähtöisin Afrikan sarvesta ja kaksi Pohjois-Afrikasta – kuten keskimäärin uuden virallisen laskelman mukaan. Kaikki haastatellut majailevat Viidakoksi pilkallisesti nimetyssä väliaikaisessa leirissä.

Harmaana ja kylmänä marraskuisena päivänä leiri näyttää paikalta, joka alittaa kaikki inhimilliset standardit. Mutta todellisuus on vielä kurjempi.

Ohjelman valmistumisen jälkeen julkistetun tutkimuksen mukaan asuinolot ovat leirikylässä vielä viheliäisemmät, reilusti alle kaikkien määriteltyjen terveydellisten vaatimusten.

Maguiren haastattelemat ihmiset sinnittelevät siellä silti jopa vuosia. Ehkä joku onnistuu livahtamaan henkensä uhalla salamatkustajaksi rekka-auton rakenteisiin tai Eurostar-junaan.

Karussa reportaasissa mahdollisuudet näyttävät marginaalisilta. Mutta toivo paremmasta elää ja saattaa kolmen osalta myös toteutua, lopussa selviää.

He pääsevät Britanniaan ja ovat siellä yhtä askelta lähempänä unelmaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat