Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teinityttö etsii itseään Pariah-elokuvassa

Radio ja TV
 

Pariah USA 2011 Ohjaus Dee Rees Päärooleissa Adepero Oduye, Pernell Walker, Aasha Davis, Kim Wayans, Charles Parnell Kutonen klo 22.00

Alike etsii itseään kuin kuka tahansa teini. Hän tykkää vaihtoehtomusiikista ja harrastaa runojen kirjoittamista. Elämää mutkistaa seksuaalinen suuntautuminen. Alike hengailee parhaan kaverinsa kanssa lesboklubilla.

Dee Reesin ohjaama Pariah maistuu elämältä. Varsinkin Adepero Oduye näyttelee pääroolin erittäin luontevasti. Hyvin saa näytelläkin, sillä suoritusta katsotaan usein todella läheltä.

Käsivarakamera menee lähelle henkilöitä ja vie katsojan melkein yhdeksi heistä. Tarkkaan sommiteltujen kuvien taustalla kaupungin valot kimaltavat kirkkaiden värien kaleidoskoopeiksi.

Bradford Young palkittiin komeasta kuvauksesta Sundance-festivaalilla. Pariah on kerännyt tukun muitakin palkintoja. Elokuvaa opiskellessaan ohjaaja Rees oli harjoittelijana Spike Leellä, joka auttoi yhtenä Pariahin tuottajista.

Pariah kuvattiin Brooklynissa, mutta ympäristö näyttää miltä tahansa amerikkalaiselta lähiöltä. Maisemien ohella yleispäteviä ovat Aliken ongelmat. Vanhemmat ylisuojelevat yrittäessään mestaroida 17-vuotiaan tyttärensä elämää. Heidän oma liittonsa rakoilee.

Uskottavuutta selittänee, että Rees (s. 1976) kirjoitti elokuvaansa samaan aikaan, kun tuli itse kaapista. Kirjoittaessaan hän oli tosin kymmenen vuotta vanhempi kuin Alike ja kotoisin Nashvillesta eikä New Yorkista.

Aliken elämässä lesbous on ongelma mutta musta ihonväri ei. Toisaalta Pariah sijoittuu mustien yhteisöön eikä elokuvassa juuri näy valkoisia. Rotukysymys olisikin voinut kasata liikaa teemoja yhteen elokuvaan.

Pohjimmiltaan kasvutarinassa on kysymys identiteetistä, jossa seksuaalinen suuntautuminen on vain yksi osa. Alikeen on helppo samastua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat