Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkalla Albaniassa – kera toveri Hoxhan

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö
juha metso
”Enver Hoxhan mausoleumi” Tiranassa kuvattuna 1999.
”Enver Hoxhan mausoleumi” Tiranassa kuvattuna 1999. Kuva: juha metso

”Hän on melko sivistynyt, mutta hänestä aistii länsimaisen kasvatuksen”, sanoi Vjatšeslav Molotov Albanian pitkäaikaisesta kommunistijohtajasta Enver Hoxhasta. Käsikirjoittaja Ville Hytösen ja ohjaaja Harri Huhtamäen featureohjelma on elämäkerrallinen matkakertomus nykyisestä Albaniasta, teemanaan Enver Hoxhan (1908–1985) stalinistinen toiminta ja diktatorinen hallinto.

Hoxha oli ranskalaisen koulun stipendioppilas. Hän opiskeli Ranskassa ja Belgiassa. Hän oli oppinut intellektuelli, jonka suuri idoli oli Neuvostoliiton diktaattori Josef Stalin.

Matkakertomusta kuljettaa minäkertoja, Eero Saarinen, joka toimii Hytösen alter egona. Antti Reini ja Minna Haapkylä esittävät sitaatteja kommunistiajan dokumenteista, Hoxhan päiväkirjoista ja rouva Hoxhan lausunnoista.

Kertoja tapaa nykyalbanialaisia. Nuoren Chucon, joka arvostaa Hoxhaa ja amerikkalaisen Claran, joka ei tunne Albanian menneisyyttä.

Diktaattorin kohdalla tulee pohtineeksi, mikä sai hänet eristämään valtion kaikesta japitämään kansan pelossa. Tekikö hän sen vain saadakseen itse loistaa ja elää yltäkylläisyydessä? Vai pelosta? Hänellä sanottiin olleen suurikammioinen sydän. Pojan mielestä hän oli malli-isä ja kauas nähnyt johtaja, todellinen demokraatti.

Toveri Hoxha – ja suurikammioinen sydän Radio 1:ssä klo 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat