Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnjäveleiden sukupolvi

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Ruotsiin paremman elämän perään lähtevät Kimmo (Ville Virtanen), Aili (Outi Mäenpää), Sakari (Junior Blad) ja Leena (Tehilla Blad).
Ruotsiin paremman elämän perään lähtevät Kimmo (Ville Virtanen), Aili (Outi Mäenpää), Sakari (Junior Blad) ja Leena (Tehilla Blad). Kuva: Yle

Leena Moilanen tuntee ruotsalaisen yhteiskunnan syleilyn. Syleilyn muodostavat sosiaaliviranomaisten kädet, kun ne raahaavat tyttöä pois kotoa. Koti on suomalainen, mutta se muodostuu rapajuoppovanhemmista ja traumatisoituneesta pikkuveljestä.

Sovinto (2010) on toinen En finne igen! -teeman alla esitettävästä kahdesta elokuvasta. Se on Susanna Alakosken romaaniin Sikalat perustuva kuvaus suomalaisperheestä 1970-luvun Ruotsissa.

Teemakokonaisuuden jälkimmäinen osa on Mika Ronkaisen Laulu koti-ikävästä (2012), road movie -dokumentti isän ja pojan matkasta vuosikymmenten takaisille kotikulmille Göteborgiin. Matkalla puidaan isän alkoholismia ja pojan ulkopuolisuuden tunteita.

Siirtolaisuusinstituutin vanhempi tutkija Krister Björklund on kirjoittanut tutkimuksen Suomalainen, ruotsalainen vai ruotsinsuomalainen? Hän pitää elokuvien esittämää kuvaa ruotsinsuomalaisuudesta melko yksipuolisena.

”Ronkaisen road movie, se käsittelee tuota vanhaa ruotsinsuomalaisuutta, vieläpä hyvin kaurismäkeläiseen tyyliin. Siinä palataan musiikin tuella menneisyyteen. Samaa tehdään Sovinto-elokuvassa. Palataan hyvin perinteiseen ruotsinsuomalaisuuteen.”

Perinteisellä ruotsinsuomalaisuudella Björklund tarkoittaa 1960- ja 1970-lukujen siirtolaisia, jotka lähtivät meren taakse töiden toivossa. Lähtijät olivat enimmäkseen työväenluokkaa.

Vaikka Björklund näkeekin ruotsinsuomalaisuudesta kerrotun tarinan jopa vähän kliseisenä, ei hän kiellä sen totuusarvoa. Elokuvien välittämä arki on varmasti ollut todellisuutta monelle ruotsinsuomalaiselle – ja muillekin siirtolaisille.

”Tarina on universaali. Jos otetaan vaikka turkkilaiset Saksassa, kyllä heilläkin oli aikamoiset oltavat. 70-luvulla Ruotsissa ruvettiin kuitenkin kiinnittämään huomiota siirtolaisten oloihin.”

Sovinto-elokuvassa aikuinen Leena Moilanen puhuu täydellistä ruotsia. Ruotsalainen syleily on nyt rakastavampi, se on ydinperheen syleily.

Björklundin mukaan useat toisen ja kolmannen polven siirtolaisista eivät enää edes tunnista itseään ruotsinsuomalaisiksi. ”Kun Susanna Alakosken Sikalat ilmestyi, siitä syntyi ruotsinsuomalaisten lehdessä ankara polemiikki. Vanhat ruotsinsuomalaiset syyttivät Alakoskea siitä, että kun nyt ollaan vihdoin päästy kurjuudesta irti ja heidät on hyväksytty ruotsalaisten silmissä, Alakoski tulee ja repii nämä kaikki haavat taas auki.”

Toisaalta menneiden vuosikymmenien sopeutumisvaikeudet – puolin ja toisin – eivät leimaa Ruotsissa asuvia suomalaisia enää tänä päivänä.

”Vuosia sitten tehtiin tutkimuksia siitä, mikä on suosituin siirtolaisryhmä Ruotsissa. Se on suomalaiset.”

En finne igen!, Teema klo 21.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat