Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentin uskottu mies

Radio ja TV
 
Yle
Robert Groden täytti 18 vuotta, kun Kennedy murhattiin. Siitä lähtien on omistautunut murhan tutkimiselle.
Robert Groden täytti 18 vuotta, kun Kennedy murhattiin. Siitä lähtien on omistautunut murhan tutkimiselle. Kuva: Yle

Tänään sunnuntaina on Teksasin Dallasissa asuvan Robert Grodenin syntymäpäivä, mutta 22. marraskuuta muistuttaa häntä aina kuolemasta, joka hallitsee edelleen hänen elämäänsä. Groden täytti 18 vuotta juuri sinä samana päivänä, jolloin Lee Harvey Oswald ampui John F. Kennedyn Dallasin Dealey Plazalle Teksasin koulukirjavaraston kuudennen kerroksen kulmaikkunasta.

New Yorkissa varttunut Groden ei tähän selitykseen silti usko: ei pian murhan jälkeen murhatun Oswaldin syyllisyyteen, ei yksinäiseen asemieheen, ei koulukirjavarastoon eikä mihinkään viralliseen. Kennedyn murhan takana oli hänen mielestään salaliitto, tai ainakin sen syitä ja tekijöitä on peitellyt salaliitto.

Tämän uskomuksen Groden, 70, jakaa yhä. Hän on yksi tunnetuimmista Kennedyn murhan tutkijoista, joka päivystää kuolinpaikan viereisellä ruohokumpareella todennäköisesti myös tänään, myymässä kirjojaan ja videoitaan.

Salaliittojen esittäjät leimataan usein surkuhupaisiksi ja vainoharhaisiksi harrastelijoiksi, jotka elävät omassa todellisuuskuplassaan. Voi olla, että myös Grodenilla on päähänpinttymänsä, mutta muuten hän vaikuttaa hollantilaisen Kasper Verkaikin dokumentissa hyvin todellisuudentajuiselta, elinikäiselle kiinnostukselleen omistautuneelta asiantuntijalta.

Ja on hänellä ansioitakin – kuten kymmenkunta kirjaa, joista menestyneintä on myyty yli miljoona. Groden oli myös konsultti Kennedyn murhaa tutkineessa edustajainhuoneen kolmivuotisessa komiteassa, joka tavallaan sai sytykkeen hänen toimistaan, hänen televisiossa 1975 esittelemästään Zapruder-filmistä.

Groden oli saanut tästä murhapaikalla kuvatusta 27 sekunnin kaitafilmistä oman kopion jo 1969, jolloin hän työskenteli sitä suurentaneessa elokuvalaboratoriossa. Se vakuutti hänet totuuden vääristelystä.

Zapruder-filmillä on tärkeä rooli myös Verkaikin kiihkottomassa dokumentissa. Mutta enemmän kuin salamurhasta, Lupaukseni JFK:lle kertoo miehestä, joka on maksanut omistautumisesta kovan henkilökohtaisen hinnan. Groden pyrittiin esimerkiksi vuonna 2013 pitämään pois Dealey Plazalta, jonka laidalla olevan koulukirjavaraston kuudennessa kerroksessa on nyt Kennedyn muistolle omistettu museo – jossa salaliitosta ei hiiskuta sanallakaan.

Lupaukseni JFK:lle Femillä klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat